crawl

Somewhere over the rainbow...

koumpia

Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Minor Mine – Out Of Heaven (2012)


Ο δρόμος απλωνόταν μακρύς εμπρός μου, μια απέραντη ευθεία από εδώ ως το άπειρο, που έπρεπε να διασχίσω κάτω από τον καυτό ήλιο, με την ανοιχτή Ford Mustang του 1967 που ευτυχώς είχα φροντίσει να φουλάρω με βενζίνη. Γύρω μου ένα υπέροχα μονότονο τοπίο από πελώριους βράχους και η μοναξιά της ερήμου… Ένα μοναχικό ταξίδι χωρίς προορισμό, εξαρτημένο από το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου και την μουσική στο CD Player που εδώ και ώρα έπαιζε το “Out Of Heaven” των Minor Mine!

Αυτές είναι και οι πρώτες εικόνες που γέννησε η φαντασία μου στο άκουσμα του album, εικόνες οικείες μονάχα από ταινίες του Hollywood που όμως πάντα ήθελα να ζήσω και μάλιστα με το συγκεκριμένο αυτοκίνητο. Η αμέσως επόμενη εικόνα μπορεί να είναι αυτή ενός σήριαλ του Κοκκινόπουλου, ένα από αυτά με τις ερασιτεχνικές ερμηνείες, τις μίζερες ιστορίες και την καταπληκτική μουσική, ή τα παράξενα συναισθήματα που σου δημιουργούνται όταν ακούς τους 16 Horsepower να συναντούν τους Bad Seeds στην ίδια σκηνή όπου ήδη βρίσκονται οι Tiger Lillies. Η Θεσσαλονίκη είχε ανέκαθεν το χάρισμα να μας εκπλήσσει με τις μουσικές δημιουργίες της, κάτι που όλοι οφείλουμε να παραδεχθούμε.

Οι Minor Mine δημιουργήθηκαν το 2007 και στις αρχές του 2008 είχαν ήδη αρκετό υλικό ώστε να ξεκινήσουν τις live εμφανίσεις. Έχουν ανοίξει συναυλίες για τους Tuxedomoon, Murder by Death, Peter Murphy, Savage Republic, The Ex, The Band of Holy Joy, ενώ την άνοιξη του 2010 κυκλοφόρησαν ανεξάρτητα το ντεμπούτο album τους "Where they go". Τον Δεκέμβριο του 2011 συνεργάστηκαν με τους Radio Joy (τον Johny Brown και τα μέλη των The Band of Holy Joy), παρουσιάζοντας το "Beuys will be Beuys" μια live οπτικοαουστική παράσταση, στη Θεσσαλονίκη. Την ίδια χρονική περίοδο ξεκίνησαν να ηχογραφούν και το δεύτερο album τους “Out Of Heaven” που ολοκλήρωσαν πριν λίγους μήνες και κυκλοφόρησαν επίσης ανεξάρτητα, με την βοήθεια των φίλων τους μέσα από το indiegogo.  

Το Out Of Heaven” βρίθει από συναισθηματικό λυρισμό, σε ταξιδεύει σε αμερικάνικα τοπία όπου μπορείς να σταματήσεις για μια παγωμένη και αμφιβόλου ποιότητας μπύρα, σε κάποιο απομονωμένο bar στην έρημο, και μερικές στιγμές σε «τσιτώνει» με τις σκοτεινές folk/post punk μελωδίες του. Η ενορχήστρωση είναι εξαιρετική και το κάθε όργανο δημιουργεί μοναδική ατμόσφαιρα, με τα φωνητικά του Κ. να εξυπηρετούν αρκετά σωστά τον θεατρινισμό της αφήγησης, με λίγα μικρά προβληματάκια στην προφορά, κάτι που όμως μπορείς εύκολα να συγχωρέσεις καθώς δεν είναι καθόλου εύκολο αυτό που προσπαθεί να αποτυπώσει . Στην παραγωγή βρίσκεται ο Χρήστος Μέγας, που πραγματικά κάνει ότι μπορεί για να δικαιολογήσει το επίθετο του, και για μια ακόμη φορά αποδεικνύει πως τα τελευταία χρόνια γίνονται εξαιρετικές δουλείες στην Ελλάδα στον τομέα της παραγωγής χωρίς την υποστήριξη των μεγάλων δισκογραφικών και των «ερασιτεχνών» υπαλλήλων τους.

Ο ήχος τους είναι σαφώς καλύτερος από το εξίσου καλό πρώτο album τους ("Where they go"), κάτι που σημαίνει πως αν συνεχίσουν έτσι η επόμενη δουλειά τους μπορεί να ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Η θεματολογία τους ποικίλει αλλά κινείται πάντα στα γνωστά μονοπάτια του συγκεκριμένου είδους της ροκ, που αρέσκεται να μιλά για περιπλανήσεις, πυροβολισμούς, φόνους, τυχοδιωκτισμό, μα περνάει μηνύματα που αφορούν την φυγή, την δικαιοσύνη, την βία… Με σκοτεινά Country στοιχεία από τις ομορφότερες στιγμές του Johnny Cash, την επιθυμία για λύπη που καταδιώκει τους Woven Hand, τις εκρήξεις του Nick Cave, τις μελαγχολικές garage αφηγήσεις του Daniel Johnston και στοιχεία από ένα σωρό αγαπημένους τους μουσικούς που τους έχουν επηρεάσει, οι Minor Mine «ξεθάβουν» ήχους που δεν σταμάτησαν ποτέ να είναι αγαπημένοι και μας γνωρίζουν ένα κόσμο που μπορεί να βρίσκεται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού μα φαίνεται πάντα τόσο οικείος όσο ο κατεστραμμένος δικός μας.

Το Out Of Heaven” αποτελεί μια πολύ καλή στιγμή, ένα album επιστροφή στις ρίζες και ένα εγχείρημα γεμάτο συναίσθημα και εικόνες. Οι Minor Mine αξίζουν την προσοχή σου, την οποία είναι σίγουρο πως θα κερδίσουν. Το μόνο που μπορώ να σου πω αν το ακούσεις, είναι: «Καλό Ταξίδι…».

Οι Minor Mine είναι οι:

K: lead vocals, acoustic-electric guitar, mandolin
Nick Brave: keys, trumpet, theremin, back vocals
Johnny: bass and electric guitar
George Animal: drums, percussion

Links:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Πες την γνώμη σου....

Όλα Τα Γίδια Είναι Ίδια - olatagidia.blogspot.com