crawl

Somewhere over the rainbow...

koumpia

Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Η γιορτή της μητέρας



Η γιορτή της μητέρας ή Ημέρα της Μητέρας είναι κινητή εορτή προς τιμήν της μητέρας και γιορτάζεται κάθε χρόνο την δεύτερη Κυριακή του μήνα Μάη. Εγκαθιδρύθηκε τον 20ό αιώνα και προέρχεται από το αγγλικό και το αμερικάνικο κίνημα των γυναικών. Η Αμερικανίδα Ann Maria Reeves Jarvis διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα Mothers Friendships Day και συναντήσεις με το όνομα Mothers Day Meetings, κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες. Το 1870 η Julia Ward Howe διοργάνωσε μια εκδήλωση φιλειρηνικής συγκέντρωσης μητέρων με το σλόγκαν peace and motherhood με σκοπό, τα παιδιά να μην στέλνονται στον πόλεμο.

Μητέρα των πάντων θεωρείται από την αρχαιότητα η Γη και ήδη από την αρχαία Ελλάδα έχουμε αναφορές σε αυτή την γιορτή. Ήταν γιορτή της άνοιξης όπου λατρευόταν η Γαία, η μητέρα Γη, μητέρα όλων των θεών και των ανθρώπων. Αργότερα την αντικατέστησε η κόρη της η Ρέα η σύζυγος του Κρόνου, μητέρα του Δία και θεά της γονιμότητας.

Στην Αγγλία του 1600 έχουμε την "Mothering Sunday". Αυτή η μέρα γιορταζόταν την 4η Κυριακή της Σαρακοστής προς τιμή όλων των μητέρων της Αγγλίας. Κατά την διάρκεια αυτής της μέρας, οι υπηρέτες που έμεναν στα σπίτια των αφεντικών τους έπαιρναν μία μέρα άδεια για να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να περάσουν την ημέρα με τις μητέρες τους. Η δεύτερη Κυριακή του Μάη που καθιερώθηκε σαν εθνική γιορτή της μητέρας στις ΗΠΑ οφείλεται στην έμπνευση μιας γυναίκας από την Φιλαδέλφεια της Ana Jarvis. Η Ana Jarvis θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη της μητέρας της ξεκίνησε το 1907 μια εκστρατεία για να καθιερωθεί μια επίσημη γιορτή της μητέρας. Η προσπάθειά της είχε απήχηση και η γιορτή της μητέρας έγινε επίσημα εθνική γιορτή των ΗΠΑ το 1914 με προεδρικό διάταγμα που όριζε την δεύτερη Κυριακή του Μάη σαν Ημέρα της Μητέρας.

Σαν συμβολική εορτή έχασε το νόημα της (όπως οι περισσότερες) και η έννοια της «μητέρας» αντικαταστάθηκε από την προσωπική αγάπη προς τις μητέρες μας. Αυτό οδήγησε στην εκμετάλλευση της γιορτής ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για εμπορικό (όπως πάντα) σκοπό. Θεωρείται πως η γιορτή της μητέρας κατέχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στο σύνολο των ετήσιων πωλήσεων λουλουδιών και φυτών που γίνονται κατά την διάρκεια των διάφορων γιορτών!

Μητέρα είναι τα πάντα. Η ζωή, η φροντίδα, η αγάπη, η ανησυχία, η αγκαλιά… Μητέρα είναι η καθοδήγηση, η υπομονή, η μοναξιά, η γαλήνη, η αλήθεια. Μητέρα είναι η απόδειξη της ίδιας μας της ύπαρξης. Όπου και να πας, θα βρίσκεται πάντα εκεί…
Μάνα, σε ευχαριστώ για όλα…



 
πηγες: wikipedia, Newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Πες την γνώμη σου....

Όλα Τα Γίδια Είναι Ίδια - olatagidia.blogspot.com