crawl

Somewhere over the rainbow... Θα περιμένω...

koumpia

Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου 2014

Hear 'n Aid – Stars (1985)


Μια συνεργασία «επικών» διαστάσεων…

Η Hear 'n Aid ήταν η μία και μοναδική συνεργασία διαφόρων καλλιτεχνών της Heavy Metal και Hard Rock σκηνής του 1985, ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα για την ανακούφιση των πεινασμένων στην Αφρική και για την ενίσχυση του φιλανθρωπικού ιδρύματος «The Children Of The Night», ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού αφιερωμένου στη διάσωση των παιδιών της Αμερικής από την πορνεία.

Who cries for the children?...I do!

Ήταν κατά την διάρκεια ενός 48ρου φιλανθρωπικού ραδιομαραθώνιου, όταν οι Jimmy Bain και Vivian Campbell (μέλη της μπάντας DIO) παρατήρησαν πως σύμφωνα με τις επιτυχίες που είχαν κάνει οι Band Aid με το «Do They Know It's Christmas?» και οι USA for Africa με το «We Are the World», ανάλογη εκπροσώπηση από hard rock η heavy metal stars είτε δεν υπήρχε είτε ήταν ελάχιστη. Οι δυο τους συναντήθηκαν με τον Ken Kragen (συγγραφέα, σύμβουλο μη κερδοσκοπικών οργανώσεων, τηλεοπτικό, κινηματογραφικό & μουσικό παραγωγό) που είχε δουλέψει με τους USA for Africa, ο οποίος ενθουσιάστηκε με την ιδέα τους να υπάρξει κάτι ανάλογο με αστέρες του heavy metal/hard rock. Ο Kragen πρότεινε την ανάμειξη στο project και του Ronnie James Dio.  Ο Dio έγραψε τους στίχους και την μελωδία του «Stars», μαζί με τους Bain και Cambell που συνέβαλαν στη μουσική και την ενορχήστρωση.

Το τραγούδι ηχογραφήθηκε στις 20 & 21 Μαΐου 1985 στα A&M Records Studio στο Hollywood, και ήταν πραγματικά ένα μεγαλειώδες project που περιλάμβανε τις συμμετοχές των Ted Nugent, Yngwie Malmsteen, Tommy Aldridge και μέλη των Dio, Judas Priest, Iron Maiden, Quiet Riot, Dokken, Mötley Crüe, Twisted Sister, Queensrÿche, Blue Oyster Cult, Vanilla Fudge, Y&T, Rough Cutt, Giuffria, Journey, WASP, Night Ranger και των Spinal Tap. Τα φωνητικά μοιράστηκαν οι φωνάρες των: Ronnie James Dio, Rob Halford (Judas Priest), Kevin DuBrow (Quiet Riot), Eric Bloom (Blue Öyster Cult), Geoff Tate (Queensrÿche), Dave Meniketti (Y&T), Don Dokken (Dokken) και Paul Shortino (Rough Cutt, Quiet Riot), σε ένα μαγικό αποτέλεσμα που δεν χορταίνεις να ακούς!

Τα drums μοιράστηκαν οι Vinny Appice (Dio) & Frankie Banali (Quiet Riot), στα keyboards ήταν ο Claude Schnell (Dio), στο μπάσο ο Jimmy Bain (Dio) και στις συνοδευτικές κιθάρες οι Dave Murray και Adrian Smith των Iron Maiden. Εντυπωσιακά όμως είναι και τα κιθαριστικά solos που πρόσθεσαν και έπαιξαν οι Vivian Campbell (Dio), Carlos Cavazo (Quiet Riot), Buck Dharma (Blue Öyster Cult), Brad Gillis (Night Ranger), Craig Goldy (Giuffria), George Lynch (Dokken), Eddie Ojeda (Twisted Sister), Neal Schon (Journey) και ο ένας και μοναδικός Yngwie Malmsteen.

Το «Stars» κυκλοφόρησε σε δυο singles 7" και 12" μαζί με ένα βίντεο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Hear 'n Aid - The Sessions». Το project κυκλοφόρησε και ως compilation album με επικεφαλής το τραγούδι «Stars» των Hear 'n Aid, και περιλάμβανε live tracks από τους Kiss, τους Motörhead, τους Dio, τους Accept, τους Rush και τους Scorpions, μαζί με 2 studio tracks από τους Y&T και τον Jimi Hendrix. Το single έφτασε στο νούμερο 26 στα UK Singles Chart, το 1986.

Το video που ακολουθεί είναι μια ελάχιστα βελτιωμένη οπτικά, εκδοχή του official video των Hear 'n Aid, και προσπάθησα επίσης να βελτιώσω αρκετά τον ήχο. Έχει μια περισσότερο «επεξηγηματική» μορφή, καθώς αναγράφονται τα ονόματα των συμμετεχόντων, για να γνωρίζουμε τι ακούμε, κάνοντας, νομίζω, την παρακολούθηση πραγματική απόλαυση. Το μόνο παράπονο που έχω για το «Stars» είναι η μικρή του διάρκεια (κάτι που ενισχύει όμως το πολλαπλό άκουσμα), γιατί θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί περισσότερο τις αρετές του κάθε καλλιτέχνη που συμμετέχει. Ακόμα και έτσι όμως, είναι ένα γνήσιο παράδειγμα του μαγικού και πάντα ξεχωριστού ήχου των 80’s. Το αφιερώνω στη μνήμη του αξέχαστου Ronnie James DioBacking Vocals:

Ted Nugent
Blackie Lawless (W.A.S.P.)
Chris Holmes (W.A.S.P.)
Tommy Aldridge (Ozzy Osbourne)
Dave Alford (Rough Cutt)
Amir Derakh (Rough Cutt)
Chris Hager (Rough Cutt)
Matt Thorr (Rough Cutt)
Mark Stein (Vanilla Fudge)
Carmine Appice (Vanilla Fudge/King Kobra)
Frankie Banali (Quiet Riot)
Carlos Cavazo (Quiet Riot)
Rudy Sarzo (Quiet Riot)
Buck Dharma (Blue Öyster Cult)
Mick Mars (Mötley Crüe)
Vince Neil (Mötley Crüe)
Eddie Ojeda (Twisted Sister)
Mick Brown (Dokken)
George Lynch (Dokken)
Jeff Pilson (Dokken)
Neal Schon (Journey)
Brad Gillis (Night Ranger)
Craig Goldy (Giuffria)
Yngwie Malmsteen
Michael McKean (David St. Hubbins of Spinal Tap)
Harry Shearer (Derek Smalls of Spinal Tap)
Vinny Appice (Dio)
Jimmy Bain (Dio)
Vivian Campbell (Dio)
Claude Schnell (Dio)


«Stars» 
 
Who cries for the children?
I do

Some time in the night
When you're feeling the cold
Take a look at the sky above you

Those are faces in the light
If the story were told
They are calling you, calling you

We are magic in the night
We are shadow, we are light
We are forever you and I

We're stars

We can be strong
We are fire and stone
And we all want to touch a rainbow

But singers and songs
Will never change it alone
We are calling you, calling you

We're the beating of a heart
The beginning we're the start
Forever we will shine

We're stars

We are magic in the night
We are shadow, we are light
We are forever you and I

We're stars


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Πες την γνώμη σου....

Όλα Τα Γίδια Είναι Ίδια - olatagidia.blogspot.com