crawl

Somewhere over the rainbow...

koumpia

Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Dracula Untold (2014)


Καθώς οι Τούρκοι σκάνε μύτη με πολύ άγριες διαθέσεις, ο πρίγκιπας Vlad Tepes αποφασίζει να προσφύγει σε ιδιαίτερα ακραίες λύσεις, προκειμένου να αποκτήσει τη δύναμη που απαιτείται για να προστατεύσει την οικογένειά και το βασίλειο του…

Το «Dracula Untold» αποτελεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Gary Shore που μέχρι τώρα είχε να επιδείξει κάποια διαφημιστικά και μια ταινία μικρού μήκους το «The Draft» (2006). Βασισμένος στον αρρενωπό Luke Evans στον ρόλο του Βλαντ Τσέπες, καταφέρνει να δημιουργήσει μια σκοτεινή και βάρβαρη ατμόσφαιρα (καμία σχέση βέβαια με την γοτθική ατμόσφαιρα που έχουμε συνηθίσει να πλαισιώνει τον χαρακτήρα του Κόμη Δράκουλα) και να μεταδώσει την αγωνία και τα ηθικά διλήμματα του πρωταγωνιστή σχετικά με το που θα έφτανες για να βοηθήσεις την οικογένεια και τον λαό σου, επιδεικνύοντας εντυπωσιακά οπτικά εφέ και εξαιρετική φωτογραφία. Πάνω απ’ όλα όμως, επαναφέρει το βαμπιρικό μεγαλείο στην θέση που του αρμόζει και που τόσο άδοξα είχε χάσει τον τελευταίο καιρό. Τα βαμπίρ είναι άγρια αιμοδιψή τέρατα που εξουσιάζουν τα πλάσματα του σκότους και όχι τρέντυ κολεγιόπαιδα με γκλίτερ στις ατσαλάκωτες φάτσες τους.

Το σενάριο του «Dracula Untold» είναι ένας μυθιστορηματικός αχταρμάς γεμάτος ανιστόρητες αναφορές και αυτό είναι το στοιχείο που δέχθηκε και την μεγαλύτερη κριτική από τους «ειδήμονες» του είδους (αν περιμένετε να μάθετε ιστορία από τις ταινίες, τότε φέξε μου και γλίστρησα!). Στην ουσία παίζει με δυο πραγματικότητες. Η μία αφορά την πραγματική ιστορία του Βλάντ Γ΄ Τσέπες (Vlad III Ţepeş) γνωστός με τους τίτλους Βλαντ ο Ανασκωλοπιστής και Κόμης Δράκουλας, πρίγκιπα της Βλαχίας, και η άλλη είναι βασισμένη στο «Dracula» (1897), το περίφημο μυθιστόρημα του Ιρλανδού συγγραφέα Bram Stoker. Βασισμένο λοιπόν στην ιστορία του Vlad Tepes που μάχεται να σώσει το βασίλειο του από τους πολύ κακούς Τουρκαλάδες, εξιστορεί παράλληλα και πως ξεκίνησαν όλα για να φθάσουμε στο σκοτεινό πλάσμα του Stoker. Έξυπνη ιδέα αλλά μην περιμένεις να μάθεις ιστορία μέσα από αυτή!

Τα 92 λεπτά της ταινίας αποδεικνύονται ικανοποιητικά (μικρή διάρκεια όμως για κινηματογράφο), αν βασιστούμε στο γεγονός πως πολύ συχνά για να κάνουν τις ταινίες μεγαλύτερες οι σκηνοθέτες καταφεύγουν σε ανούσια τεχνάσματα και σεναριακές «κοιλιές». Όμως το «Dracula Untold» θα μπορούσε κάλλιστα να είναι μεγαλύτερο, κάτι που σαφέστατα το χρειαζόταν. 30 επιπλέον λεπτά θα ήταν μια χαρά ώστε να αποτυπωθεί καλύτερα το μυστήριο και να γίνει πιο τρομαχτική η αφήγηση. Ξεκινά σωστά και ξαφνικά δείχνει να βιάζεται, σα να προσπαθεί να προλάβει κάποια άγνωστη προθεσμία! Είχε και το υπόβαθρο και τον χώρο ώστε να απλώσει καλύτερα την ιστορία του, αλλά δεν το έκανε. Αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο αρνητικό στοιχείο του φιλμ και μια μεταξύ μας απόδειξη, πως για να θέλω περισσότερο, προφανώς το απόλαυσα!

Το «Dracula Untold» δεν έχει καμία σχέση με το αριστούργημα του Francis Ford Coppola «Dracula» (1992) και ο χαρακτήρας του Luke Evans απέχει έτη φωτός από τις εμβληματικές φυσιογνωμίες των Bela Lugosi και Christopher Lee, αλλά αυτό δεν μας απασχολεί καθόλου γιατί ο σκοπός της ταινίας είναι να διηγηθεί κάτι εντελώς διαφορετικό. Με μπόλικα action στοιχεία και ένα βαμπίρ με αξιοπρόσεχτες υπερφυσικές δυνάμεις, ένα ιστορικό πολεμικό δράμα μεταμορφώνεται σε κάτι σκοτεινό και τρομαχτικό, που ισορροπεί αρκετά καλά ανάμεσα στον ρεαλισμό και τη φαντασία. Αυτή η ταινία δεν αφορά την βία και τον τρόμο, αλλά το πώς δημιουργήθηκε ο Δράκουλας, ο άνδρας που έκανε (και καλά) την υπέρτατη θυσία για να προστατεύσει την οικογένειά του. Μου άρεσε!



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Πες την γνώμη σου....

Όλα Τα Γίδια Είναι Ίδια - olatagidia.blogspot.com