crawl

Somewhere over the rainbow...

koumpia

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Black Sabbath – Born Again (1983)



Το πέρασμα του Ian Gillan από τους Sabbath ήταν αν μη τι άλλο, ανατριχιαστικό…

Το Born Again κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 1983 και είναι το 11ο studio album των Black Sabbath, το πρώτο και μοναδικό album που κυκλοφόρησαν με τραγουδιστή τον Ian Gillan (Deep Purple). Όταν στις αρχές του 1983 ο Ronnie James Dio και ο drummer Vinnie Appice αποχώρησαν από τους Sabbath, όλοι μιλούσαν για το τέλος της μπάντας. Όμως εκείνη την εποχή θα αναλάβει το management των Black Sabbath ο Don Arden (πατέρας της συζύγου του Ozzy Osbourne, Sharon), ο οποίος θα προτείνει ως τραγουδιστή τον Ian Gillan, που την περίοδο εκείνη είχε σχηματίσει τους Gillan, την δεύτερη προσωπική του μπάντα. Ο Don Arden, μαζί με τους Tony Iommi (κιθάρα, σαφώς!), Geezer Butler (μπάσο) και Bill Ward (τύμπανα), όλοι τους ιδρυτικά στελέχη των Black Sabbath, σχεδίαζαν την δημιουργία ενός supergroup (συγκρότημα τα μέλη του οποίου είναι ήδη επιτυχημένα ως σόλο καλλιτέχνες ή ως μέρος άλλων συγκροτημάτων), σκοπεύοντας να του δώσουν ένα άλλο όνομα, έπειτα όμως από την συμμετοχή του Ian Gillan και τις επίμονες παραινέσεις του Arden, κράτησαν το όνομα Black Sabbath.

Αρχικά, οι Tony Iommi και Geezer Butler, για τραγουδιστές του επερχόμενου supergroup είχαν σκεφτεί τους Robert Plant και David Coverdale (καλά θα ήταν!), μάλιστα δέχθηκαν και μια demo κασέτα από τον άγνωστο τότε Michael Bolton, αλλά όπως παραδέχθηκε πολύ αργότερα ο Iommi, ο Gillan ήταν ο καλύτερος υποψήφιος γιατί η «κραυγή» του, ήταν θρυλική! Το «Born Again» άρχισε να ηχογραφείται τον Μάιο του 1983 και εκτός από την συμμετοχή του Ian Gillan, χαρακτηρίστηκε και από την επιστροφή του Bill Ward (μετά από την αποτοξίνωση του) στη μπάντα, παραμένωντας μέχρι σήμερα το τελευταίο studio album των Black Sabbath με τον Ward στα drums. Ο Gillan έφερε μια πρωτόγνωρη αμεσότητα στην διαδικασία της σύνθεσης των τραγουδιών αλλά οι στίχοι του ήταν διαφορετικοί σε σχέση με αυτούς του Geezer Butler ή του Ronnie James Dio. Το περιεχόμενο τους συχνά ήταν σεξουαλικό και βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα και προσωπικά βιώματα, όπως για παράδειγμα το εναρκτήριο track του album «Trashed», όπου περιγράφει την εμπειρία του Gillan όταν οδήγησε μεθυσμένος το αυτοκίνητο του Ward στην πίστα go-cart που βρισκόταν στην  ιδιοκτησία του Manor Studio στο οποίο ηχογραφούσαν. Τράκαρε το αυτοκίνητο το οποίο τυλίχτηκε στις φλόγες, ο ίδιος όμως κατάφερε να βγει από μέσα χωρίς να τραυματιστεί. Όπως και το «Disturbing the Priest» που οι στίχοι του αφορούν τις πρόβες που έκανε η μπάντα σε ένα μικρό κτίριο κοντά σε μια τοπική εκκλησία, δεχόμενοι διαρκώς παρατηρήσεις από τους ιερείς για τον θόρυβο που έκαναν.

Το εξώφυλλο του album (το οποίο δεν είναι και από τα πιο επιτυχημένα) δημιουργήθηκε από τον Steve 'Krusher' Joule, και είναι βασισμένο σε μια ασπρόμαυρη φωτοτυπία μιας φωτογραφίας ενός μωρού που δημοσιεύθηκε το 1968 σε ένα περιοδικό. Από πολλούς μουσικούς δημοσιογράφους χαρακτηρίστηκε ως απαίσιο, που απεικονίζει ένα επιδεικτικά κόκκινο διαβολικό μωρό και έχει καταταχθεί στα 10 χειρότερα album covers στην ιστορία του Metal/Hard Rock. Ο Bill Ward είπε ότι μισούσε προσωπικά το εξώφυλλο του άλμπουμ και σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ian Gillan δήλωσε στον Τύπο ότι ο έκανε εμετό όταν το είδε για πρώτη φορά. Ωστόσο, ήταν ο Tony Iommi που τελικά το ενέκρινε. Σαν εξώφυλλο όμως, σίγουρα δεν σε προκαλεί να αποκτήσεις το album!

Το «Born Again» κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 1983 και είχε μεγάλη εμπορική επιτυχία. Ήταν το πιο επιτυχημένο album των Black Sabbath στα charts του Ηνωμένου Βασιλείου από την εποχή του «Sabbath Bloody Sabbath» (1973) και βρέθηκε σε πολύ ψηλή θέση στο top40 της Αμερικής. Παρόλα αυτά, έγινε το πρώτο και μοναδικό album των Sabbath που δεν πιστοποιήθηκε στης ΗΠΑ από τη RIAA (Recording Industry Association of America). Δίχασε τους κριτικούς και απέσπασε πολλές αρνητικές παρουσιάσεις, οι οπαδοί όμως της μπάντας δεν δυσκολεύτηκαν να το αποδεχθούν ως κάτι ιδιαίτερο και διαφορετικό. Πολύς λόγος έγινε επίσης για την ίδια την συμμετοχή του Gillan, που θεωρήθηκε άστοχη. Μετά από 10 περίπου χρόνια ο Tony Iommi παραδέχθηκε πως ο Gillan ίσως δεν ήταν η καλύτερη επιλογή, παραβλέποντας το γεγονός πως εκείνη την εποχή ο ίδιος ήταν που εξυμνούσε τις φωνητικές αρετές του. Ο ίδιος ο Gillan αναγκάστηκε να δηλώσει πως και εκείνος θεωρεί πως δεν «κολλούσε» όσο έπρεπε με τη μπάντα, πως η απόπειρα ήταν τελείως ασύμβατη με ότι είχε κάνει ως τότε, πως δεν φορούσε δερμάτινα και δεν είχε την συγκεκριμένη εικόνα, με αποτέλεσμα πολλοί οπαδοί να μπερδευτούν. Θεωρεί όμως πως έγραψαν πολύ καλά τραγούδια.

Η ιστορία όμως είναι διαφορετική. Το «Born Again» παραμένει ένα από τα αγαπημένα albums των οπαδών της μπάντας και αποτέλεσε κύρια πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες. Οι Guns N' Roses βάσισαν το «Paradise City» στο εκπληκτικό «Zero the Hero» αυτού του album, ο drummer των Metallica, Lars Ulrich το έχει χαρακτηρίσει ένα από τα καλύτερα albums των Sabbath, ενώ ο Ozzy Osbourne δήλωσε πως το album ήταν ότι καλύτερο είχε ακούσει από το συγκρότημα μετά την αρχική διάλυση του.

Η μουσική του album, αν και λίγους μόνο μήνες μετά την αποχώρηση του Ronnie James Dio, ακουμπά περισσότερο στους ρυθμούς που τραγουδούσε ο Ozzy, κάτι που ήταν σαφώς πιο εύκολο να ακολουθήσει ο Gillan. Εξαίρεση αποτελούν τα «Hot Line» και «Keep It Warm» όπου οι Iommi και Butler δείχνουν επηρεασμένοι από τις ερμηνείες του Dio.  Οι συνθέσεις κάνουν από την πρώτη στιγμή αισθητή την προσπάθεια για κάτι καινούργιο, υπάρχουν στιγμές όμως που δείχνουν βιαστικά ηχογραφημένες. Οι ψηλές νότες του Gillan που βρισκόταν σε καλή φόρμα, είναι καταπληκτικές και τα solos του Tony Iommi μαγεύουν όπως πάντα. Εξαιρετική στιγμή του album είναι το άσμα «Born Again» μια σκοτεινή μπαλάντα που οι στίχοι της διχάζουν μέχρι σήμερα, και που επέτρεψε στον Gillan να ξεδιπλώσει το πλούσιο ταλέντο του. Μια πραγματικά «ανατριχιαστική» στιγμή!

Το «Born Again» συγκαταλέγεται ανάμεσα στα καλύτερα albums της Hard Rock & Heavy Metal σκηνής και η παρουσία του Ian Gillan έχει περάσει στην ιστορία ως η πιο ιδιαίτερη συμμετοχή καλλιτέχνη στους Black Sabbath. Η μαγεία της δεκαετίας του ’80 σε όλο της το μεγαλείο! Για μια ακόμη φορά...




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Πες την γνώμη σου....

Όλα Τα Γίδια Είναι Ίδια - olatagidia.blogspot.com