crawl

Somewhere over the rainbow...

koumpia

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Η υποκρισία γύρω από την «φάρσα» του Σεφερλή


Και ξαφνικά, την ώρα που κοιμόμασταν (ως συνήθως) τον ύπνο του δικαίου, βούιξε το σύμπαν με την «απάνθρωπη» φάρσα που έκανε στην εκπομπή του ο Μάρκος Σεφερλής σε ένα ηλικιωμένο ζευγάρι. Έτσι, για μια ακόμη φορά, βγήκε υπερήφανα από μέσα μας, ο «άνθρωπος»…

Έχω πολλά να πω και η χρήση εισαγωγικών κρίνεται επιβεβλημένη.
    Ξεκινώντας θα δηλώσω την αποστροφή μου για αυτή την άστοχη «φάρσα» που έκανε ο Σεφερλής, έστω κι αν πρόκειται για έναν κωμικό που εκτιμώ πάρα πολύ για το έργο του (και όχι για τον χαρακτήρα του που δεν τον γνωρίζω). Εδώ και πολλά χρόνια θυσιάζονται τα πάντα σε αυτόν τον καταματωμένο βωμό της τηλεθέασης και δυστυχώς, σε αυτόν τον χώρο δεν ισχύει το περίφημο «ότι σπέρνεις θα θερίσεις». Η πίεση των καναλιών για μεγάλα νούμερα, μετατρέπει σε μεγάλα νούμερα τους εργαζόμενους τους. Βέβαια, παρόμοιες φάρσες έχουν γίνει άπειρες φορές και εξακολουθούν να γίνονται, μόνο που δεν συζητήθηκαν ποτέ τόσο πολύ, και αυτό, καλώς η κακώς, με έβαλε σε σκέψεις.

Διάβασα πάρα πολλούς και πολλές να μιλούν με αξιοπρόσεχτη «ανθρωπιά» για το «καημένο» ηλικιωμένο ζευγάρι και το πόσο «αλητεία» είναι να συμπεριφέρεσαι έτσι σε γερόντια. Πολλοί από αυτούς (ψήνομαι απίστευτα να αναφερθώ ονομαστικά), πριν από ελάχιστο χρονικό διάστημα, έγραφαν για τους «κωλόγερους» που πάνε και ψηφίζουν και πως πρέπει να τους κλειδώσουμε στα σπίτια. Πολλοί από αυτούς (εξακολουθώ να ψήνομαι να αναφερθώ ονομαστικά), έχουν συμμετάσχει οι ίδιοι σε παρόμοιες φάρσες Πολλοί από αυτούς (ω, πόσο ψήνομαι να αναφερθώ ονομαστικά) ξύνουν τα γεννητικά τους όργανα όταν οι «φίλοι» μας με τα γκλομπ σακατεύουν στο ξύλο ηλικιωμένους διαδηλωτές, δεν ανησυχούν γνωρίζοντας πως εκατοντάδες γερόντια αναζητούν τροφή στα δικά τους πεταμένα αποφάγια, δεν υπερασπίστηκαν ποτέ με τόσο ζήλο τα δικαιώματα της τρίτης ηλικίας και δεν ασχολήθηκαν ποτέ με τις άλλες φάρσες που έκαναν και κάνουν άλλα γνωστά και μη, τηλεοπτικά ή ραδιοφωνικά πρόσωπα.

Επαναλαμβάνω (για όλους εσάς τους εύθικτους και ξαφνικά συνειδητοποιημένους «συμπολίτες» μου) πως η συγκεκριμένη «φάρσα» ήταν πραγματικά άστοχη. Οι πλάκες του Σεφερλή (για το δικό μου γούστο και την δική μου αισθητική) ήταν πάντα έξυπνες, πνευματώδεις και πρωτότυπες, όμως η συγκεκριμένη όπως όλες οι παρόμοιες που στοχεύουν ηλικιωμένους που είναι τα εύκολα θύματα, δεν είχε καμία σχέση με πλάκα. Δεν ήταν χιούμορ. Αλήθεια όμως, ποιος ορίζει και ποιος ξεχωρίζει τα όρια της πλάκας; Έχει όρια; Γιατί γελάμε όταν κάποιος αποκαλεί, για παράδειγμα, τον Πάγκαλο χοντρό; Γιατί γελάμε με τις χιλιάδες άλλες φάρσες που κυκλοφορούν εκεί έξω (τηλεοπτικές, ραδιοφωνικές και ότι άλλο) εις βάρος οποιουδήποτε και κυρίως πολλών ηλικιωμένων, και μάλιστα τις προτείνουμε ξεκαρδισμένοι και στους φίλους μας; Πάνω απ’ όλα όμως, γιατί τόσος θόρυβος για την συγκεκριμένη φάρσα;

Καταρχήν ας ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα…
    Είμαι ένθερμος οπαδός της δουλειάς του Μάρκου Σεφερλή. Παρακολουθώ επανειλημμένα τις επαναλήψεις των θεατρικών του παραστάσεων, βλέπω και άλλα πολλά στο YouTube (φοβερός μαζοχισμός, το ξέρω), αλλά δεν υπήρχε καμία περίπτωση να τον παρακολουθήσω να παρουσιάζει πρωινο-μεσημεριάδικο. Καμία.
    Όπως επίσης θεωρώ την Ελένη Μενεγάκη μια από τις ωραιότερες παρουσίες (όχι μόνο στην τηλεόραση), αλλά όσο μεγάλος θαυμαστής της κι αν είμαι δεν παρακολούθησα ούτε μία φορά όλα αυτά τα χρόνια την εκπομπή της. Ούτε 5 λεπτά. Οτιδήποτε έχω μάθει που να την αφορά, το «πληροφορήθηκα» από άλλες πηγές.
    Άρα λοιπόν, δεν θα μάθαινα ποτέ τι είχε συμβεί αν κάποιος δεν ξεκινούσε αυτή την επίθεση και δεν υπήρχαν όλοι οι άλλοι (προφανώς επικριτές οι πολέμιοι του Σεφερλή) που άρχισαν να αναπαράγουν παθιασμένα την «είδηση» έχοντας άποψη για κάτι που ποτέ δεν παρακολούθησαν.  

Αν δεν υπήρχαν τα sites κοινωνικής δικτύωσης και τα δεκάδες blogs που παρακολουθώ καθημερινά, δεν θα είχα πάρει πρέφα τι συνέβη. Πρωτοφανής όμως υπήρξε και η αντίδραση του κόσμου σχετικά με αυτή την είδηση. Χιλιάδες υβριστικά σχόλια και ένα αξιοσημείωτο πάθος, που όμοιο του δεν θυμάμαι να έχω ξαναδεί. Αν, αγαπητοί εύθικτοι και όποτε σας συμφέρει συνειδητοποιημένοι συμπολίτες μου, αντιδρούσατε έτσι με οτιδήποτε μας προσβάλλει γενικά όλα αυτά τα χρόνια, δεν θα υπήρχε καν τηλεόραση. Άσε που θα είχαν πέσει όλες οι κυβερνήσεις.

Όλοι λοιπόν αυτοί οι «γραφιάδες» αναφέρθηκαν σε αυτή την «φάρσα» με στομφώδη επίθετα, που προκαλούν το ενδιαφέρον του αναγνώστη: «Απάνθρωπη», «αλητεία», «αισχρή», «άθλια», «τρομοκρατική» και άλλα πολλά, συνοδεία πάντα μιας φωτογραφίας του Μάρκου Σεφερλή. Με πιο απλά λόγια, το πολυπόθητο click που θα μετρήσει στους δείκτες επισκεψιμότητας μιας ιστοσελίδας, ήταν εξασφαλισμένο. Δεν έχει φυσικά καμία σημασία που η ίδια η «είδηση» στους τίτλους ήταν ψευδής και στόχευε στην παραπληροφόρηση, γιατί με αυτόν τον τρόπο μεταδίδονται όλες οι ειδήσεις στα sites κοινωνικής δικτύωσης καθώς ο ένας και μοναδικός σκοπός του «αρθρογράφου» δεν είναι η πληροφόρηση αλλά το περιβόητο click που θα ανεβάσει το νούμερο αναγνώσεων του άρθρου.

Δεν απείλησε ούτε τρομοκράτησε κανέναν ο κωμικός και νυν παρουσιαστής. Ο τρόπος με τον οποίο αναπαράχθηκε όμως η «είδηση» είναι αισχρός και υποκριτικός.  Για απαλλοτρίωση μιλάει στην φάρσα του ο Σεφερλής, υποδυόμενος κάποιον από την πολεοδομία. Δεν απειλεί, μιλάει για το νέο δρόμο που θα περάσει από το χωριό ώστε να ανέβει ο τουρισμός και μάλιστα ανταλλάσει το σπίτι τους με μια μεζονέτα ή με δυο γκαρσονιέρες αρκεί να έχουν κάποιον γιο που να δουλεύει γκαρσόν (το γνωστό χιούμορ του κωμικού). Μια απλή λοιπόν και πάρα πολύ συνηθισμένη φάρσα, από αυτές που άπειρες φορές έχουμε παρακολουθήσει στην τηλεόραση η έχουμε ακούσει στο ραδιόφωνο, άστοχη φυσικά και χωρίς ίχνος αστείου (εκτός από την στιγμή με τις γκαρσονιέρες). Το πραγματικά άσχημο στοιχείο της φάρσας, είναι η απαράδεκτη κοροϊδία στο τέλος του τηλεφωνήματος. Έκπληξη μου προκαλεί επίσης και το γεγονός πως ο παρουσιαστής έχει ήδη γραμμένα σε χαρτί τα ονόματα και τα τηλέφωνα αυτών που πρόκειται να καλέσει. Που τα βρήκε; Ποιος του τα έδωσε; Παρόλα αυτά, οι εύθικτοι, θιγμένοι και ξαφνικά συνειδητοποιημένοι συμπολίτες μου, ενοχλήθηκαν.

Αλλά, το όνομα «Σεφερλής», πουλάει. Τα θέατρα του, καλώς η κακώς, είναι γεμάτα χειμώνα καλοκαίρι. Όλοι αυτοί που έγραψαν σε εκατοντάδες blogs και ειδησεογραφικά sites για την συγκεκριμένη φάρσα, χρησιμοποίησαν το όνομα του Σεφερλή για τον ίδιο λόγο ακριβώς που το χρησιμοποίησε και το κανάλι στο οποίο εργάζεται: γιατί πουλάει! Σ’ αρέσει δεν σ’ αρέσει, αυτή είναι η αλήθεια. Χέστηκαν για το ηλικιωμένο ζευγάρι, όπως ακριβώς αδιαφορούν τόσα χρόνια για κάθε ηλικιωμένο και μη, ζευγάρι. Σαν τους γύπες ορμούν λυσσαλέα στα υποψήφια κουφάρια και ο κόσμος, που μόνο με κάτι τέτοιες «ειδήσεις» ικανοποιεί την ακόρεστη δίψα του για βλακεία, τσιμπολογά λαίμαργα τα αποφάγια τους. Πόσες φορές έκανες αγαπητέ εύθικτε και θιγμένε συμπολίτη μου, click σε ένα άρθρο που μιλούσε για τα αίσχη γνωστού δημοσιογράφου που πρόσφατα πήρε και ψήφο εμπιστοσύνης από την κυβέρνηση; Πόσες φορές ενδιαφέρθηκες να μάθεις για το ποιος που πότε και γιατί αυτοκτόνησε σήμερα;

Το «λάθος» της τηλεπερσόνας που συνήθως προσφέρεται οικιοθελώς ως θυσία στον βωμό της τηλεθέασης, επιφέρει περισσότερα clicks από ότι το «λάθος» του δημοσιογράφου που δημιουργεί πανικό ή του πολιτικού που προκαλεί χιλιάδες αυτοκτονίες. Είναι μετρημένοι στα δάχτυλα αυτοί που είδαν πρόσφατα γνωστή δημοσιογράφο να απολογείται δημόσια για την παραπληροφόρηση του δελτίου ειδήσεων που παρουσιάζει και χιλιάδες αυτοί που είδαν την τελευταία εμφάνιση της «Τάδε» στην παραλία με καυτό μπραζίλιαν μαγιό. Είναι χιλιάδες αυτοί που προσβλήθηκαν και αηδίασαν με την φάρσα του Σεφερλή και ελάχιστοι αυτοί που θίγονται με τις τακτικές προπαγάνδας του τηλεοπτικού σταθμού στον οποίο εργάζεται ο συγκεκριμένος κωμικός. Άραγε πόσοι από τους εύθικτους, θιγμένους και προσβεβλημένους συμπολίτες μου που την λένε τόσο έντονα στον Σεφερλή, γνωρίζουν τι εκδικαζόταν την ίδια μέρα που έγινε η φάρσα, στα δικαστήρια; Κανένας; Φυσικά. Στην χώρα που χωρίς κανείς να το αντιλαμβάνεται μεγαλουργεί η προπαγάνδα, ο κόσμος χάνεται και το πραπρά ξυρίζεται!

Το σίγουρο βέβαια, όπως συμβαίνει πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι η απίστευτη διαφήμιση που έγινε στην συγκεκριμένη εκπομπή. Δωρεάν και χωρίς κόπο. Η μήπως εκεί στόχευε εξ αρχής η όλη ιστορία; Για να ρωτήσω και κάτι ακόμα. Γιατί αγαπητοί εύθικτοι και ξαφνικά συνειδητοποιημένοι συμπολίτες μου, δεν αντιδράσατε παρόμοια όταν πριν λίγο καιρό στην θέση του Σεφερλή υπήρχε γνωστός επιχειρηματίας που άφησε εκατοντάδες άνεργους, έφαγε χρήματα και εκμεταλλεύτηκε χιλιάδες ακόμα; Γιατί δεν σας ενοχλεί η καθημερινή επίδειξη οπισθίων και η αφόρητα ενοχλητική υποκουλτούρα των πρωινάδικων; Γιατί υπάρχουν εκπομπές που «κάποιοι» απλώς σχολιάζουν τι φορά ο καθένας και πληρώνονται γι αυτό; Ποιος δίνει αυτά τα νούμερα σε αυτές τις εκπομπές; Γιατί δεν σας ενοχλεί το γεγονός πως αυτή την στιγμή ένα σωρό μικρά παιδάκια εκτίθενται στο γυαλί με πρόφαση το τραγούδι; Ποιος έκανε πριν μερικά χρόνια τόσο επιτυχημένη την εκπομπή της Αννίτας Πάνια και των «ταλέντων» της; Ποιος παρακολουθεί όλα τα σκουπίδια που έχουν κάνει την ελληνική τηλεόραση το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής μετριότητας, προπαγάνδας, εκμετάλλευσης και υποκουλτούρας; Κανένας ε;

Που ήσουν μικρή Ελένη που ξαφνικά την είδες αρθρογράφος, όταν ο ηλικιωμένοι έτρωγαν το ξύλο της αρκούδας στο Κέντρο; Που ήσουν Γιαννάκη που σχολιάζεις υβριστικά την φάρσα, όταν η κυβέρνηση περνούσε μέτρα που υποθηκεύουν το μέλλον σου; Ποιος άραγε επιτρέπει στον κάθε «άμπαλο» να το παίζει ραδιοφωνάς; Ποιος πετάει γαρδένιες, στρώματα (!) και τα βρακάκια του, στην σκηνή όπου εμφανίζεται το κάθε «είδωλο»; Ποιος κάνει επιτυχημένες τις εκπομπές που εδώ και τόσα χρόνια οι άνθρωποι το μόνο που κάνουν είναι να κλαίνε; Και δεν μου λέτε… δεν σας απασχολεί καθόλου που το 90% όλων σας είσαστε άνεργοι; Γιατί με τις επιλογές σας, δίνετε δουλειά σε όλους αυτούς της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου, που δεν παραγάγουν απολύτως τίποτα και που θα έπρεπε κανονικά αυτοί να είναι οι άνεργοι;

Μην τους παρακολουθείτε για να μην τα κάνουν όλα αυτά. Πως; Δεν τους παρακολουθείς; Μάλιστα. Σαν το ΠΑΣΟΚ ένα πράγμα. Κανείς δεν τους ψήφιζε αλλά πάντα κυβερνούσαν! Ρε δεν κόβουμε την υποκρισία μπας και δούμε καμιά άσπρη μέρα; Ενοχληθήκατε ξαφνικά όλοι από μια ηλίθια φάρσα λες και δεν υπάρχει τίποτα άλλο πιο σημαντικό να ασχοληθούμε. Εντάξει τα πήραμε όλοι τα clicks μας με τον Σεφερλή, ας κοιτάξουμε τώρα πως θα κάνουμε επιτέλους αυτόν τον τόπο καλύτερο, πως θα αποκτήσουμε παιδεία, κουλτούρα, γούστο και πως θα βγούμε από τη μετριότητα. Ας κόψουμε επιτέλους την αδιαφορία και την υποκρισία… δεν ωφελεί κανέναν.

Όσο για την φάρσα… Απ’ ότι διάβασα ο Μάρκος Σεφερλής ζήτησε δημόσια συγνώμη. Εμείς θα πρέπει να επιλέξουμε τι μας ενοχλεί περισσότερο: οι φάρσες ή αυτοί που της κάνουν; Γιατί νομίζω πως εκεί είναι το πρόβλημα. Εμένα αγαπητέ Μάρκο, με εκνεύρισε απίστευτα ο τρόπος που κλείνεις το τηλέφωνο στον άνθρωπο, γιατί αυτό είναι πραγματική κοροϊδία σε κάποιον που δεν το αξίζει. Επίσης ελπίζω, σε όλες αυτές τις φάρσες κάποιος συνεργάτης να ενημερώνει αργότερα τα «θύματα» πως επρόκειτο για πλάκα, γιατί μερικές φορές τα αστεία είναι τόσο τραβηγμένα που ειλικρινά με ανησυχούν οι συνέπειες.

Κλείνοντας θα παραθέσω 3 βιντεάκια με τελευταίο την φάρσα. Είμαι περίεργος ποιο από τα τρία, θα σε ενοχλήσει περισσότερο…   






Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Πες την γνώμη σου....

Όλα Τα Γίδια Είναι Ίδια - olatagidia.blogspot.com