crawl

Somewhere over the rainbow... Θα περιμένω...

koumpia

Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου 2013

Οι Μεγαλύτερες Επιστημονικές Ανακαλύψεις του 2013


Από την άκρη του ηλιακού μας συστήματος μέχρι το αρχαίο ανθρώπινο DNA, η επιστήμη έκανε μεγάλα βήματα το 2013, που οδηγούν σε απίστευτα συμπεράσματα και ακραίες θεωρίες! Ας δούμε μερικές από αυτές τις ανακαλύψεις…

  1. Πολυκοσμία στο Διάστημα. Οι ερευνητές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Καλιφόρνιας (Caltech) πρότειναν φέτος πως τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια (!) «εξωπλανήτες» (πλανήτες εκτός ηλιακού συστήματος) βρίσκονται σε τροχιά στον Γαλαξία μας! Το Νοέμβριο του 2013 μια ανάλυση από την ομάδα παρατηρητήριων της NASA, δήλωσε πως ένα στα πέντε αστέρια (20% περίπου) μπορεί να πληρεί τις προϋποθέσεις για ζωή. Πολλά νέα διαστημικά σκάφη εκτοξεύθηκαν μέσα στο 2013, με σημαντικότερο το MAVEN που προς το παρόν ταξιδεύει για την ατμόσφαιρα του πλανήτη Άρη. Μια πιο πρόσφατη ανάλυση κλίματος των «κατοικήσιμων ζωνών» (habitable zones) αποκάλυψε ότι ο αριθμός μπορεί να είναι πάρα πολύ υψηλός, υπάρχει όμως αφθονία πλανητών.

Ο Kepler-62f είναι ένας πλανήτης ίδιου μεγέθους με αυτό της Γης, που βρίσκεται στην κατοικήσιμη ζώνη ενός αστεριού περίπου 1.200 έτη φωτός απόσταση από τη γη.

  1. Κλωνοποιήθηκαν ανθρώπινα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα. Μετά από περισσότερο από μια δεκαετία αποτυχημένων προσπαθειών, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Υγείας και Επιστήμης στο Όρεγκον, ανακοίνωσαν ότι δημιούργησαν κλωνοποιημένα ανθρώπινα έμβρυα με τα βλαστικά κύτταρα που συνέλεξαν από αυτά. Δημιούργησαν επίσης κύτταρα από εξειδικευμένα κύτταρα του δέρματος και της καρδιάς, κάνοντας ένα πρώτο βήμα για τη χρήση τους στην ιατρική μεταμόσχευση. Το κλειδί για την επιτυχία της ομάδας αποδείχθηκε η προσθήκη της καφεΐνης στη διαδικασία κλωνοποίησης! Τώρα οι ερευνητές θα επιδιώξουν να ανακαλύψουν εάν αυτά τα κύτταρα ή παρόμοια «προκληθέντα» βλαστικά κύτταρα, που γίνονται χωρίς έμβρυα, θα φανούν τα πλέον κατάλληλα για ιατρική χρήση.

  1. Το Voyager πέρασε τα όρια του Ηλιακού μας Συστήματος. Μια από τις σημαντικότερες ανακοινώσεις της χρονιάς αφορά ένα περιστατικό που ουσιαστικά συνέβη το 2012 ωστόσο το διαπιστώσαμε φέτος. Οι δονήσεις των ηλιακών καταιγίδων τον Σεπτέμβριο επιβεβαίωσαν ότι το διαστημόπλοιο Voyager 1 της NASA βγήκε από το Ηλιακό μας σύστημα στο έξω διάστημα! Ο συγγραφέας-μελετητής Donald Gurnett, δήλωσε στο National Geographic, πως: «το να στείλεις στο έξω διάστημα ένα ανθρώπινο αντικείμενο, είναι ένα απίστευτο γεγονός». Η NASA ήλπιζε από καιρό να αναγγείλει ότι το διαστημικό σκάφος που εκτοξεύθηκε το 1977, είχε περάσει τις άκρες του ηλιακού μας συστήματος και τώρα είναι σε θέση να ανακοινώσει πως το ταξίδι του Voyager 1, θα ακολουθήσει και ο δίδυμος αδελφός του, Voyager 2!
Μια απεικόνιση του διαστημικού σκάφους Voyager

  1. Εντοπίστηκε λίμνη στον Άρη που πιθανόν φιλοξένησε αρχαία ζωή. Το Curiosity της NASA συνεχίζει να γράφει ιστορία στο έδαφος του Κόκκινου Πλανήτη και ανάμεσα στις σημαντικότερες ανακαλύψεις του το 2013 είναι μία αποξηραμένη λίμνη η οποία πιθανότατα φιλοξενούσε ζωή περισσότερα από τρία δισεκατομμύρια χρόνια πριν! Η ανακάλυψη θεωρείται ως δικαίωση των προσπαθειών της NASA που ερευνά εδώ και καιρό «κατοικήσιμες συνθήκες» πάνω στον πλανήτη Άρη. Επόμενος στόχος (κόστους 2.5 δισεκατομμυρίων δολαρίων) είναι το όρος Sharp (Mount Sharp) στο κέντρο του κρατήρα Gale και κάποιες θεωρίες που θέλουν την ζωή στην Γη να προήλθε από τον Άρη!

  1. «Ο Άρχοντας Των Δαχτυλιδιών» φαίνεται περισσότερο ως ντοκιμαντέρ! Στον αρχαιολογικό χώρο Ντμανίσι (Dmanisi) της Δημοκρατία της Γεωργίας, οι ερευνητές ανακάλυψαν ένα κρανίο ηλικίας 1,8 εκατομμυρίων ετών που δηλώθηκε ότι ανήκει σε ένα πολύ πιο διαφορετικό ανθρώπινο είδος, που έκρυβε μέσα του ένα μίγμα αρχαίων και νέων χαρακτηριστικών. Σε γενετικό επίπεδο, αυτό που φαινόταν σαν ένα οστό Νεάντερταλ σε μια ισπανική σπηλιά αποδείχθηκε ότι πράγματι διαθέτει τα γονίδια –το αρχαιότερο DNA στην σειρά- ενός διαφορετικού και πρώιμου είδους ανθρώπου που εξαφανίστηκε, τους Denisovans. Εν τω μεταξύ, στη σπηλιά Denisova της Σιβηρίας, όπου βρέθηκαν απολιθώματα του Denisovan πρώτη φορά το 2008, ανακαλύφθηκε ένα οστό ποδιού που ανήκε σε μια γυναίκα Neanderthal, που έζησε πιθανόν πριν από 140.000 χρόνια. Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι αρχαϊκοί άνθρωποι ζευγάρωναν με τους Homo Erectus, καθώς και με ορισμένους πρώτους σύγχρονους ανθρώπους στην προϊστορία. Όπως αποδεικνύεται, πολλοί σύγχρονοι άνθρωποι έχουν μια μικρή δόση από αρχαϊκά ανθρώπινα γονίδια.

Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα αυτού του κρανίου μοιάζουν με εκείνα των πρώιμων και μετέπειτα ανθρώπων.

  1. Ερευνητές ανιχνεύουν νετρίνα από άλλο γαλαξία. Με γεώτρηση σε ένα παγετώνα της Ανταρκτικής οι φυσικοί «αιχμαλώτισαν» 28 νετρίνα, αυτά τα μυστηριώδη και εξαιρετικά ισχυρά υποατομικά σωματίδια. Τα σωματίδια πιθανόν να προήλθαν εκτός του ηλιακού μας συστήματος ή (και) ενδεχομένως εκτός του Γαλαξία μας.


Για να δούμε τι άλλο μας περιμένει… Καλή Χρονιά!

πηγή: National Geographic 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Πες την γνώμη σου....

Όλα Τα Γίδια Είναι Ίδια - olatagidia.blogspot.com