crawl

Somewhere over the rainbow...

koumpia

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Ocean Mind – 2 Ready 2 Live (2012)



Το θέμα πια με τα Ελληνικά συγκροτήματα δεν είναι το πόσο ψηλά βάζουμε εμείς ως ακροατές τον πήχη, αλλά πόσο ψηλά τον βάζουν τα ίδια τα συγκροτήματα. Σημασία δεν έχει να παίζεις απλά μουσική, αλλά η προσπάθεια σου να ξεχωρίσεις, η ανάγκη να πας ένα βήμα παραπέρα αυτό που υπηρετείς και τι απ’ όλα αυτά καταφέρνει να εισπράξει τελικά ο ακροατής που σαφώς αποτελεί τον τελευταίο και κύριο κριτή.

Τους Ocean Mind τους γνώρισα με το τραγούδι “Howl” στην πρώιμη μορφή του (γιατί στο album εξελίχθηκε με εντυπωσιακό τρόπο) και ομολογώ πως εντυπωσιάστηκα. Είναι ανούσιο να μην παραδεχόμαστε πως όταν θέλεις να αναφερθείς στο καλό hard rock οφείλεις να αρχίσεις και να σταματήσεις στην δεκαετία του 1970, σε μια μουσική σκηνή που κακώς κάποιοι θεωρούν πως έχει πει όσα είχε να πει, και αυτή η δεκαετία διαμόρφωσε τον ήχο που υπηρετούν οι Ocean Mind. Οι επιρροές τους έρχονται από εκείνη την εποχή και πάνε και λίγο πιο πίσω στα ‘60s (The Doors, The Cult, Queens of the Stone Age, Black Sabbath, Atomic Rooster, Deep Purple κ.α.) χωρίς να προσπαθούν να καινοτομήσουν αλλά ίσως να εξελίξουν αυτό που αποτελεί «παράδειγμα» για οποιονδήποτε ασχολείται με την rock.

Το “2 Ready 2 Live” ηχογραφήθηκε στις Η.Π.Α στα Swinghouse Studios με τον γνωστό παραγωγό Lee Popa (White Zombie, Ministry, Tool, Korn) και τον φημισμένο ηχολήπτη Ken Eisennagel (Megadeth), ενώ το Mastering έγινε στα Prophecy & Music Factory Studios στην Γερμανία, από τους R.D. Liapakis & C. Schmid που έχουν δουλέψει με τους Firewind, Mystic Prophecy, Devils Train, Sacred Steel & Suicidal Angels, άρα από άποψη παραγωγής το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι εξαιρετικό. Τα φωνητικά του Zach θυμίζουν συχνά Ian Astbury, με μια βραχνάδα και ένα «γρέζι» σε στυλ Mark Lanegan των Screaming Trees, βγάζουν όμως την δική τους ξεχωριστή προσωπικότητα και ένα έμφυτο ταλέντο. Οι συνθέσεις «φωνάζουν» Deep Purple, με στιγμές από Sabbath, πρώιμη grunge και λίγες δόσεις από stoner. Δυνατές κιθάρες, έντονο συναίσθημα και διάχυτη ατμόσφαιρα από ‘70s, συνθέτουν ένα πολύ καλό album που δίνει υποσχέσεις για μια ακόμη πιο εντυπωσιακή συνέχεια.

Αυτό βέβαια που διαφοροποιεί τους Ocean Mind (το ελληνικό Stoner Rock Trio όπως έχουν χαρακτηριστεί) από άλλα ελληνικά groups είναι η παρουσία του Hammond και η ταυτόχρονη απουσία του μπάσου. Η δυναμική του ήχου των πλήκτρων παραπέμπει στις έντονες στιγμές του Ken Hensley (εποχής Uriah Heep) και είναι φανερή η προσπάθεια να υπερτονιστεί το Hammond με τον ίδιο τρόπο που το έκανε ο αξέχαστος Jon Lord στους Deep Purple, στοιχείο που ξεχώριζε στις συνθέσεις τους. Αυτό είναι που κάνει και τόσο ενδιαφέροντες τους Ocean Mind, γιατί στο album τα πάντα κυλούν εξαιρετικά αλλά η πραγματική πρόκληση έρχεται επάνω στη σκηνή, όπου για να υπάρχει καλό όσο και σωστό αποτέλεσμα πρέπει να αναδειχθούν οι ικανότητες του κάθε μουσικού ξεχωριστά. Δεν τους έχω παρακολουθήσει μέχρι τώρα live ώστε να έχω άποψη για το πώς τα πάνε πάνω στη σκηνή, όμως για να αποφασίσει μια μπάντα να ακολουθήσει τέτοια πορεία πρέπει να είναι σίγουρη για τις δυνατότητες της και αυτό από μόνο του αποτελεί ένα θετικό στοιχείο. Αναμένω κάποιο live για να εξακριβώσω από κοντά τις υποψίες μου!

Το “2 Ready 2 Live” αποτελεί μια ειλικρινής όσο και εντυπωσιακή προσπάθεια και ένα πραγματικό πολύ καλό album που κατατάσσεται πολύ ψηλά στις κυκλοφορίες του περασμένου έτους. Δεν θα το χαρακτήριζα εξαιρετικό αλλά σίγουρα έχει εξαιρετικές στιγμές και μια πάρα πολύ καλή παραγωγή που αναδεικνύει τις δυνατότητες των μουσικών, με καθαρό ήχο, προσωπικότητα, συναίσθημα και pure rock κατεύθυνση. Σε μια εποχή που μπερδεύει την «βούρτσα» με την… «ταβανόβουρτσα», που διακωμωδεί τον rock ήχο από γκρουπάκια που «ξεπετάχτηκαν» από το πουθενά και τα βάφτισαν rock οι τηλεπερσόνες μουσικών καναλιών, έρχονται οι Ocean Mind να βάλουν και αυτοί με την σειρά τους τα πράγματα στην σωστή τους θέση. Θεωρώ πως αξίζει να έχεις το album στην συλλογή σου (αυτή που βρίσκεται σε κάποιο ράφι και όχι σε έναν σκληρό δίσκο) και πως του αρμόζει να κυκλοφορήσει και σε βινύλιο!
Δεν έχω να πω τίποτε άλλο παρά «Συγχαρητήρια»…!

Ocean Mind:


ZACH DULOS -Vocals/Hammond organ
LEFTY PAPAGIANNAKIS - Drums/percussion
PETR PIERRAKEAS – Guitars

Links:


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Πες την γνώμη σου....

Όλα Τα Γίδια Είναι Ίδια - olatagidia.blogspot.com