crawl

Somewhere over the rainbow...

koumpia

Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Χοσέ Μουχίκα: Πρόεδρος κράτους & Φτωχός!



Ο πρόεδρος της Ουρουγουάης Χοσέ Μουχίκα έχει κερδίσει τον σεβασμό και την αναγνώριση από τους πολίτες της χώρας του δωρίζοντας κάθε μήνα το 90 τοις εκατό του μισθού του σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.


O Χοσέ Μουχίκα (José Alberto Mujica Cordano, γνωστός και ως El Pepe) είναι πολιτικός και αγρότης από την Ουρουγουάη, ο οποίος έγινε πρόεδρος της χώρας του έπειτα από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, το 2009. Πρώην αντάρτης του αριστερού κινήματος των Τουπαμάρος (MLN: Movimiento de Liberación Nacional), ανέπτυξε πολιτική δραστηριότητα και χρημάτισε υπουργός στην κυβέρνηση του Ταμπαρέ Βάσκες (Πρόεδρος της χώρας από το 2005 ως το 2010 και ο πρώτος αριστερός Πρόεδρος στην ιστορία της χώρας). Σήμερα είναι γερουσιαστής, μέλος του συνασπισμού "Διευρυμένο Μέτωπο". Είναι παντρεμένος από το 2005 με την αντάρτισσα Τουπαμάρο και μετέπειτα γερουσιαστή, Lucía Topolansky.

Ο "El Presidente pobre mas" (φτωχός πρόεδρος) δωρίζει πάνω από 10.000 δολάρια το μήνα από τον μισθό του, δίνοντας το παράδειγμα στους πολίτες της χώρας του. Δεν διαθέτει τραπεζικό λογαριασμό, δεν έχει χρέη και του αρέσει να απολαμβάνει τη συντροφιά του σκύλου του. Πρόσφατα δήλωσε σε συνέντευξή του ότι το μοναδικό αντικείμενο που έχει στην ιδιοκτησία του είναι το αυτοκίνητο του, ένα Volkswagen Beetle, αξίας 1.945 δολαρίων. Ο «Σκαραβαίος» του έχει πάρει τη θέση της κρατικής λιμουζίνας, ενώ ο ίδιος έχει επιλέξει να μη φρουρείται από αστυνομικούς και στις ομιλίες του δεν εμφανίζεται ποτέ κουστουμαρισμένος, αλλά φορά πάντα φθηνές μπλούζες, παλιές καζάκες και ζακέτες.

Ο μηνιαίος μισθός του Μουχίκα, φτάνει τα 12.500 δολάρια αλλά εκείνος κρατά για τον εαυτό του μόνο 1.250 δολάρια, όσα χρειάζεται δηλαδή, και το υπόλοιπο ποσό, το 90%, το επιστρέφει στο κράτος προκείμενου να ενισχυθούν τα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας! Όπως ο ίδιος δηλώνει, τα 1.250 δολάρια το μήνα του είναι αρκετά για να τα βγάλει πέρα, την ώρα που ένας μέσος συνταξιούχος στην χώρα λαμβάνει σύνταξη περί τα 600 δολάρια. Η σύζυγος του επίσης, που είναι γερουσιαστής, δωρίζει μέρος του μισθού της σε κοινωφελή ιδρύματα.

"Τι να το κάνω όλο αυτό το ποσό; Οι περισσότεροι κάτοικοι της Ουρουγουάης ζουν με πολύ λιγότερα".

Η χώρα της Νότιας Αμερικής πλέον κατατάσσεται δεύτερη στις λιγότερο διεφθαρμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής σύμφωνα με τον παγκόσμιο δείκτη διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας. O Μουχίκα, σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει το εμπόριο ναρκωτικών που είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας, έχει νομιμοποιήσει τη χρήση κάνναβης για προσωπική χρήση, μέτρο που για την ώρα δείχνει να αποδίδει καρπούς. Μέσα στους στόχους του είναι και η καταπολέμηση των παράνομων αμβλώσεων.

Το παράδειγμα του προέδρου της Ουρουγουάης, ήταν και οι πολιτικές αρχές και αξίες που κάποτε υποστήριξε ο Καποδίστριας και από τότε, όλοι οι Έλληνες πολιτικοί τηρούν με συνέπεια. Την ώρα που «σκοτώνονται» στην βουλή (σε μια ακόμη προσπάθεια να μας αποπροσανατολίσουν) για το ακριβές ποσό της αποζημίωσης τους, υπογράφουν τυφλά ότι τους πλασάρουν χωρίς φυσικά να το διαβάσουν (ποιος να το διαβάσει και να το καταλάβει; Ο Πύρρος & ο Γιακουμάτος;) και μάλιστα στο τέλος χειροκροτούν για το κατόρθωμα τους, την ίδια ώρα όλοι εμείς καμαρώνουμε γιατί γνωρίζουμε πια καλά πως ο καθρέπτης της χώρας μας, είναι οι πολιτικοί της.

Αυτοί λοιπόν οι πολιτικοί, σαν γνήσιοι και με την βούλα πια, απατεώνες, αμείβονται με τρελά ποσά που δεν αντιστοιχούν ούτε κατά διάνοια στο έργο που παράγουν, έχουν πληρωμένα (από εμάς φυσικά) τα έξοδα κίνησης και τηλεφωνίας, bonus κάθε φορά που και καλά συνεδριάζουν και ειδικές «κάρτες» φορτωμένες συγκεκριμένα ποσά για τα καθημερινά η μηνιαία ψώνια τους! Και αυτοί είναι που υπογράφουν καταδίκες και μετά χειροκροτούν. Εμείς από την άλλη, με κάθε ευκαιρία που μας δίνεται, εξυμνούμε το αρχαίο μας πνεύμα, κάνουμε μαθήματα πολιτισμού στα άλλα «γατάκια» και ψηφίζουμε αυτούς που χειροκροτούν ευθαρσώς και χωρίς καμία ντροπή, όσα υπογράφουν. Και κάτι «τυπάκα» από την Ουρουγουάη, είναι απλώς βάρβαροι και απολίτιστοι… 


 



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Πες την γνώμη σου....

Όλα Τα Γίδια Είναι Ίδια - olatagidia.blogspot.com