crawl

Somewhere over the rainbow...

koumpia

Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

«Λεφτά Υπάρχουν»



Κάνοντας την απίστευτα αισιόδοξη (ουτοπική) υπόθεση πως έχω δουλειά και αμείβομαι με 1000 ευρώ μηνιαίως, πόσα χρόνια θα χρειαστώ (χωρίς να ξοδεύω απολύτως τίποτα) για να βγάλω 1 εκατομμύριο;

Για να δούμε…
1000 ευρώ τον μήνα, επί 12 μήνες, μας κάνουν 12000 ευρώ τον χρόνο. Για να φθάσω κοντά στο 1 εκατομμύριο, πρέπει να δουλέψω κάτι παραπάνω από 83 χρόνια! Και επαναλαμβάνω: χωρίς να ξοδεύω τίποτα!
Για να δούμε και κάτι ακόμα…
Το επίδομα ανεργίας αυτή την στιγμή ανέρχεται στα 360 ευρώ τον μήνα. Κάνοντας την απίστευτα αισιόδοξη (ουτοπική) υπόθεση πως το επίδομα βρίσκεται στα 1000 ευρώ το μήνα και διαθέτω 1 εκατομμύριο ευρώ, σε πόσους ανθρώπους δίνω για 1 χρόνο επίδομα ανεργίας; Σε 83! Με το επίδομα στα 360 ευρώ, οι 83 γίνονται περίπου 232 (!), αλλά επειδή με 360 δεν ζει ούτε γάτα, μένω στον αριθμό 83. Κρατάμε λοιπόν αυτό το νούμερο και συνεχίζουμε…

Ας δούμε μερικά μικρά, ελάχιστα, μηδαμινά περιστατικά πρόσφατων σκανδάλων:

  1. Τα “Golden Boys” της ΕΡΤ για το διάστημα από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Απρίλιο του 2013 έλαβαν μόνο για υπερωρίες και μόνο για 4 μήνες, το ποσό των 3,3 εκατομμυρίων ευρώ!
  2. 3,3 εκατομμύρια ευρώ στην Πάτρα για το σκάνδαλο των ορθοπεδικών υλικών!
  3. 3.737.000 ευρώ θα δαπανήσει η Αρχιεπισκοπή Αθηνών μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ για την ανάπτυξη ιστοσελίδας-πλατφόρμας για την οργάνωση του Εθελοντισμού!
  4. Παρατράπεζα έδινε άτοκα δάνεια σε εργαζόμενους του Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) που κυμαινόταν μεταξύ 120 και 150 χιλ. ευρώ. Επίσης, υπήρχε συμβόλαιο με ασφαλιστική για την χορήγηση πρόσθετου εφάπαξ στους υπαλλήλους, συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ.
  5. Κακουργηματική ποινική δίωξη σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών σε βάρος του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ (του 2007) και υπεύθυνου της εταιρείας ΜΕΤΚΑ για την υπογραφή σύμβασης που φέρεται να ζημίωσε κατά 100 εκατομμύρια ευρώ την ΔΕΗ (που μας ζητά να πληρώνουμε τα κέρατα μας!!!).
  6. Ο άνθρωπος που εξαγόρασε την Λαϊκή Τράπεζα για λογαριασμό της Τράπεζας Πειραιώς (σύμφωνα με το περιοδικό Hot Doc), απέκτησε μία Τράπεζα στην οποία ο ίδιος προσωπικά αλλά και μέλη της οικογένειας του χρωστούν εκατομμύρια ευρώ!
  7. Το πόρισμα που διενήργησαν οι άνδρες της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ) της ΕΛΑΣ στο περίφημο USB αλλά και σε κατασχεμένους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, στα έγγραφα που απέστειλαν οι Γαλλικές αρχές αποδεικνύουν ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου παρέλαβε επίσημα και για φορολογικούς σκοπούς την λίστα, και η έκθεση του ΣΔΟΕ καταλογίζει «μαύρη» τρύπα 6,3 εκατομμυρίων ευρώ στα οικονομικά των συγγενών του πρώην υπουργού!
  8. Σκάνδαλο Siemens: Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε όταν έγινε γνωστό στη Γερμανία ότι η Siemens χρημάτιζε πολιτικούς σε διάφορες χώρες για να εξασφαλίσει συμβόλαια, 1,3 δις ευρώ μεταξύ των ετών 1990 και 2006. Στελέχη της Siemens έχουν ισχυριστεί ότι συνολικά το ποσόν των 100 εκατομμυρίων μάρκων είχε δοθεί σε Έλληνες!
  9. Τα δύο αδέλφια που είναι προφυλακισμένα για το σκάνδαλο Εnerga - Hellas Power, ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Τα στοιχεία στις κυπριακές αρχές δόθηκαν από την Ελλάδα!
  10. Οι επιθεωρητές υγείας διαπίστωσαν υπερτιμολογήσεις και προμήθειες με αδιαφανείς διαδικασίες οστικών μοσχευμάτων τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν στο ΚΑΤ την περίοδο 2009 – 2010, ζημιώνοντας το νοσοκομείο με πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ!
  11. Στο διάστημα 2005-2007 που διερεύνησε η εξεταστική επιτροπή της Βουλής, 8 δομημένα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου συνολικής αξίας 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ αγοράστηκαν από ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία! Η εξεταστική επιτροπή της Βουλής ασχολήθηκε σχεδόν αποκλειστικά με ένα μόνο από αυτά, αξίας 280 εκατομμυρίων ευρώ!!!
  12. Στο στόχαστρο των εισαγγελέων έχει μπει το όργιο διαφθοράς στον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδος. Ο φάκελος αφορά στην πρωτοφανή διασπάθιση δημοσίου χρήματος επί ημερών του πρώην υπουργού Μεταφορών, κ. Μιχάλη Λιάπη, που εκτροχίασε οικονομικά τον Οργανισμό, όπως τα εκατομμύρια ευρώ που δαπανήθηκαν για άχρηστο τροχαίο υλικό, τα υπέρογκα ποσά που δόθηκαν για τρένα που παρέχονταν… δωρεάν, αλλά και τις σκοτεινές διαδρομές που ακολουθήθηκαν προκειμένου να εξυπηρετηθούν εταιρείες «ημετέρων». Από τις πλέον σκανδαλώδεις χαρακτηρίζεται η υπόθεση μίσθωσης οκτώ ντιζελοκίνητων αυτοκινητάμαξων προαστιακού τύπου DESIRO CLASSIC VT 642. Για άγνωστους ή μάλλον εύκολα εννοούμενους λόγους, ο Οργανισμός αποφάσισε να καταβάλει (εν έτει 2007) για τη μίσθωσή τους αντίτιμο ενός εκατομμυρίου ευρώ τον μήνα, ενώ τα ίδια τρένα τού είχαν παραχωρηθεί δωρεάν! Για την ακρίβεια, το 2007 ο Οργανισμός κατέβαλε 16 εκατ. ευρώ για να μισθώσει για 16 μήνες τις οκτώ αυτοκινητάμαξες, οι οποίες ωστόσο είχαν παραχωρηθεί δωρεάν (!) στον ΟΣΕ από την κοινοπραξία Siemens-Ελληνικά Ναυπηγεία! Το υπόλοιπο των ρητρών που εξακολουθούσε να χρωστά η κοινοπραξία Siemens- Ελληνικά Ναυπηγεία προς τον ΟΣΕ ανερχόταν στο ποσό των 8,3 εκατομμυρίων ευρώ. Από την έρευνα μάλιστα προκύπτει ότι με το συγκεκριμένο ποσό τα οκτώ τρένα όχι μόνο θα μπορούσαν να παραμείνουν χωρίς καμία επιβάρυνση στη διάθεση του Οργανισμού για άλλους 78 μήνες, δηλαδή 6,5 χρόνια, αλλά το μίσθωμα το οποίο εν τέλει κατέβαλε ο ΟΣΕ αντιστοιχεί σχεδόν στην αξία της αγοράς τους!
  13. Σκάνδαλο και στην ΕΥΠ (σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής») όπου εταιρεία φάντασμα χρέωσε εκατομμύρια το δημόσιο για προμήθειες στην ΕΥΠ. Πρόκειται για μηχανήματα που χρησιμοποιούνται για νόμιμες παρακολουθήσεις τα οποία στοίχιζαν κανονικά 800.000 ευρώ αλλά την περίοδο 2006-2007 χρεώθηκαν στο Δημόσιο πάνω από 8 εκατομμύρια ευρώ.
  14. To 2010. με νέα απόφαση, τα κόμματα από 37 εκατ. ευρώ που θα έπρεπε κανονικά να εισπράξουν, έλαβαν 48 εκατ. ευρώ, δηλαδή βγήκαν κατά 11 εκατ. ευρώ κερδισμένα!
  15. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ναυτεμπορική» ο τηλεοπτικός σταθμός Mega εξασφάλισε ομολογιακό δάνειο 98 εκατομμυρίων ευρώ από κοινοπραξία ελληνικών τραπεζών, παρά το γεγονός ότι οφείλει πάνω από 191 εκατομμυρία ευρώ!
  16. Τέλος μια ιδιαίτερη περίπτωση που αποκάλυψε το makeleio.gr και απασχόλησε μόνο την κοινή γνώμη της Αλεξανδρούπολης, του Έβρου και των γύρω περιοχών. Μια από τις μεγάλες πληγές στο χώρο της υγείας είναι το πάρτυ εκατομμυρίων που γίνεται χρόνια ολόκληρα με τις προμήθειες, και σε αυτό το πάρτυ πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν οι βηματοδότες. Στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, που δεν είχε ούτε αξονικό τομογράφο, επί σειρά ετών γινόταν ένα πραγματικό όργιο προμηθειών, την ώρα που σε άλλα νοσοκομεία της χώρας υπήρχαν τεράστιες ελλείψεις που έθεταν σε κίνδυνο τη ζωή των καρδιοπαθών. Ατέλειωτος ήταν ο κατάλογος των προμηθειών βηματοδοτών με καπέλο που ξεπερνούσε το 200%. Λέγεται ότι έβαζαν βηματοδότες ακόμα και στα ζώα!

 Και αυτά είναι μικρά, ελάχιστα «σκανδαλάκια» που μπορείς να βρεις εύκολα με μια τόση δα «ερευνούλα» στο internet. Δεν θα αναφερθώ στις χιλιάδες «μίζες», σε υπουργικά και βουλευτικά σκάνδαλα, σε «παχυλούς» μισθούς, στο τι χρωστάνε τα κόμματα και ζημιώνουν εμάς, στις αμοιβές των γνωστών-αγνώστων της ΕΡΤ που για χάρη τους την πληρώνουν οι απλοί εργαζόμενοι, για τα χρήματα από την αναγκαστική «εισφορά αλληλεγγύης» που καταλήγουν στους Γερμανούς, για τα χρήματα που προσφέραμε για τους πυρόπληκτους του νομού Ηλείας και εξαφανίστηκαν ως δια μαγείας, για τις εκατοντάδες χιλιάδες offshore εταιρείες που ανήκουν σε πολιτικά (και όχι μόνο) πρόσωπα, για το «χέρι» στα δημόσια ταμεία, για υποβρύχια που «γέρνουν», για ολυμπιακά έργα, για χρηματοδοτήσεις από την πίσω πόρτα, τραπεζών, για αναθέσεις έργων χωρίς διαγωνισμούς, για όλα αυτά που ακούμε τόσα χρόνια και εξακολουθούμε να κοιμόμαστε τον «ύπνο του δικαίου». Με λίγα λόγια μιλάμε για πάρα πολλά χρήματα. Για δισεκατομμύρια! Ίσως για ένα πόσο αντάξιο με αυτό που υποτίθεται πως χρωστά η Ελλάδα!

Έκανα μια γρήγορη, «μπακαλίστικη» πράξη προσθέτοντας κάποια από τα ποσά που αναφέρονται στα παραπάνω 16 παραδείγματα. Το ποσό που βγήκε, είναι ανατριχιαστικό! 652000000 ευρώ περίπου! Μπακαλίστικα και πρόχειρα! 652000000! Και είναι πολλά που δεν συνυπολόγισα. Και δεν προσέθεσα τίποτα από τα γνωστά μας «ατοπήματα» γιατί τα ποσά είναι απροσδιόριστα. Πόσα επιδόματα ανεργίας δίνονται με αυτά τα χρήματα; Πόσα επιδόματα γενικότερα, δίνονται με αυτά τα χρήματα; Πως είναι δυνατό να κυκλοφορούν ελεύθεροι ανάμεσα μας αυτοί που κατασπατάλησαν, έκλεψαν, καταχράστηκαν, τέτοια ποσά, και από εμάς να ζητείται να πληρώνουμε φόρους πάνω σε φόρους, «χαράτσια» και υπεραυξημένους λογαριασμούς, και να μας κόβουν μισθούς και συντάξεις; Όταν ρίχνουν εκεί που ρίχνουν τον βασικό μισθό που πλέον δεν φθάνει να καλύψει τις «βασικές» ανάγκες, άρα άστοχα αποκαλείται ακόμα «βασικός»; Όταν μας παίρνουν τις ιδιοκτησίες και όσα αποκτήσαμε με κόπο και ιδρώτα;

Μιλάμε για δισεκατομμύρια ευρώ! Μπορείς να το συνειδητοποιήσεις; Δισεκατομμύρια ευρώ! Όταν εσύ, κάνοντας την απίστευτα αισιόδοξη (ουτοπική) υπόθεση πως αμείβεσαι με 1000 ευρώ το μήνα και χωρίς να ξοδεύεις απολύτως τίποτα, για να βγάλεις 1 εκατομμύριο ευρώ, πρέπει να δουλεύεις 83 χρόνια






Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Πες την γνώμη σου....

Όλα Τα Γίδια Είναι Ίδια - olatagidia.blogspot.com