crawl

Somewhere over the rainbow...

koumpia

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Ronnie Van Zant



Ο Ronald Wayne "Ronnie" Van Zant (15/1/1948 – 20/10/1977) ήταν ο τραγουδιστής, στιχουργός και ιδρυτικό μέλος του Southern rock συγκροτήματος Lynyrd Skynyrd. Ήταν ο μεγαλύτερος αδερφός του ιδρυτή και τραγουδιστή των 38 Special, Donnie Van Zant και του τωρινού τραγουδιστή των Lynyrd Skynyrd, Johnny Van Zant. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Τζάκσονβιλ της Φλόριντα και από μικρός φιλοδοξούσε να γίνει πολλά πράγματα πριν ανακαλύψει την αγάπη του για την μουσική. Ενδιαφερόταν να γίνει πυγμάχος (είδωλο του ήταν ο Muhammad Ali), να παίξει επαγγελματικό μπέιζμπολ και να γίνει οδηγός αγώνων αυτοκινήτου. Ο ίδιος έλεγε πως προορισμός του ήταν να γίνει το πιο διάσημο πρόσωπο του Jacksonville, μετά τον Lee Roy Yarbrough.

Παντρεύτηκε την Nadine Inscoe τον Ιανουάριο του 1967, απέκτησαν μια κόρη, την Tammy, το 1968 και χώρισαν το 1969. Αργότερα, το 1972, παντρεύτηκε την Judy Seymour και έμειναν μαζί μέχρι το θάνατό του το 1977. Από αυτό τον γάμο απέκτησε άλλη μια κόρη, την Melody.

Ο Ronnie δημιούργησε τους Skynyrd το καλοκαίρι του 1964 με τους φίλους και συμμαθητές του, Allen Collins (κιθάρα), Gary Rossington (κιθάρα), Larry Junstrom (μπάσο), και Bob Burns (τύμπανα). Το όνομα Lynyrd Skynyrd αποτελεί μια παρωδία του ονόματος του γυμναστή που τα αγόρια είχαν στο γυμνάσιο, Leonard Skinner, ο οποίος αποδοκίμαζε τους φοιτητές με μακριά μαλλιά. 


Η διεθνής αναγνώριση της μπάντας ξεκίνησε το 1973 όταν κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο album τους «Pronounced 'Lĕh-'nérd 'Skin-'nérd» το οποίο περιέχει πολλές αγαπημένες επιτυχίες, όπως τα "I Ain't the One", "Tuesday's Gone", "Gimme Three Steps", "Simple Man" καθώς και το τραγούδι – υπογραφή τους: "Free Bird", το οποίο αργότερα αφιέρωσαν στον Duane Allman των The Allman Brothers Band. Το μεγαλύτερο hit single της μπάντας ήταν το "Sweet Home Alabama" από το album «Second Helping» και ήρθε σαν απάντηση στα "Alabama" και "Southern Man" του Neil Young. Το τραγούδι του Young "Powderfinger" του 1979,  είχε γραφτεί για τους Skynyrd, έτσι ο Van Zant σαν απάντηση, απεικονίζεται στο εξώφυλλο του “Street Survivors” (5ο album των Skynyrd) να φορά ένα μπλουζάκι του “Tonight's the Night” (6ο album του Neil Young).


Στις 20 του Οκτώβρη του 1977, το αεροπλάνο Convair CV-300 που μετέφερε την μπάντα στην διάρκεια των εμφανίσεων τους σε Greenville, South Carolina, Baton Rouge, Louisiana, συνετρίβη έξω από το Gillsburg του Mississippi. Οι επιβάτες ενημερώθηκαν για το πρόβλημα που παρουσίασε ένας από τους κινητήρες του αεροσκάφους (άλλες πληροφορίες θέλουν το αεροπλάνο να μένει από καύσιμα) και δόθηκαν οι ανάλογες εντολές για να προετοιμαστούν για την επερχόμενη πτώση. Ο Ronnie Van Zant πέθανε στη συντριβή κατά την πρόσκρουση, καθώς το αεροσκάφος χτύπησε σε ένα δέντρο. Τα μέλη του συγκροτήματος Steve Gaines και Cassie Gaines, ο assistant road manager Dean Kilpatrick, ο πιλότος Walter McCreary και ο συγκυβερνήτης William Gray, σκοτώθηκαν επίσης. Τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας επέζησαν, αν και όλοι είχαν τραυματίστηκαν σοβαρά. Οι Lynyrd Skynyrd είχαν συναντήσει ένα ξαφνικό και τραγικό τέλος.

Σύμφωνα με τους γονείς του και το πρώην μέλος της μπάντας Artimus Pyle, ο Ronnie συζητούσε συχνά τον θάνατο του. Ο Pyle θυμάται μια στιγμή όταν οι Lynyrd Skynyrd ήταν στην Ιαπωνία: «Ο Ronnie και εγώ ήμασταν στο Τόκιο και μου είπε ότι ποτέ δεν θα ζούσε τόσο όσο να φθάσει στα τριάντα και πως θα κάποια στιγμή θα έφευγε, έτσι απλά στον δρόμο, φορώντας τις μπότες του. Του είπα: Ronnie, μην μιλάς έτσι, αλλά ο άνθρωπος ήξερε το πεπρωμένο του…»
Ο πατέρας του, δήλωσε μετά το δυστύχημα: «Μου είχε πει πολλές φορές: Μπαμπά, δεν θα φτάσω ποτέ τα τριάντα. Τον ρώτησα γιατί το πιστεύει αυτό και μου απάντησε: Πατέρα, αυτό είναι το όριο μου!» Ο Ronnie έφυγε σε ηλικία 29 ετών.

Θάφτηκε στο Orange Park της Florida το 1977, αλλά μεταφέρθηκε το 2000, μετά την εισβολή βάνδάλων στον τάφο του καθώς και σε αυτόν του Steve Gaines, στις 29 Ιουνίου. Η κάσα του Ronnie βρέθηκε πεταμένη στο έδαφος και η τσάντα που περιείχε τις στάχτες του Gaines ήταν σχισμένη και οι στάχτες ήταν διάσπαρτες στο γρασίδι. Τα μαυσωλεία τους στο Orange Park παραμένουν ως μνημεία, ώστε να μπορούν να τα επισκεφθούν οι οπαδοί τους.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Find-a-Grave, ο Van Zant ενταφιάστηκε ξανά στο Riverside Memorial Park στο Τζάκσονβιλ, κοντά στον τάφο του πατέρα και της μητέρας του. Προς τιμήν του χτίστηκε ένα πάρκο - μνημείο που χρηματοδοτήθηκε από τους οπαδούς και τις οικογένεια του συγκροτήματος. Ονομάζεται «The Ronnie Van Zant Memorial Park» και βρίσκεται στο Sandridge Road στη λίμνη Asbury της Φλόριντα, κοντά στο Jacksonville, την γενέτειρα του…



O Ronnie Van Zant "ξάπλωσε να ξεκουραστεί" φορώντας ότι τον χαρακτήριζε, το trademark του: Τις μπότες του, το χαρακτηριστικό του μαύρο καπέλο και το αγαπημένο του καλάμι ψαρέματος. Αποχαιρετίστηκε σε μια απλή δεκάλεπτη τελετή, από 150 περίπου φίλους και την οικογένεια του. Σύμφωνα με μια ηχογράφηση του David Allen Coe, με τίτλο “Another Pretty Country Song”, στην διάρκεια της τελετής ο Charlie Daniels τραγούδησε το “Amazing Grace”. 

Ο υπουργός David Evans (που πρόσφατα είχε παντρέψει τον κιθαρίστα της μπάντας, Gary Rossington), στεκόμενος μπροστά στο καλυμμένο από τριαντάφυλλα φέρετρο, δήλωσε: «Ο Ronnie δεν είναι νεκρός… Ζει στον ουρανό ως πνεύμα και στην γη ως τραγούδι…»

 



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Πες την γνώμη σου....

Όλα Τα Γίδια Είναι Ίδια - olatagidia.blogspot.com