crawl

Somewhere over the rainbow...

koumpia

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

No Clear Mind - Mets (2013)


Εκείνες τις φορές που κάθεσαι μπροστά στο παράθυρο σου και μελαγχολικά κοιτάζεις το τίποτα με τις σκέψεις σου να ταξιδεύουν ανεμπόδιστα σε όποιο μονοπάτι επιθυμούν, δεν θα ήθελες να υπάρχει ένα soundtrack που μελωδικά να συντροφεύει αυτές τις προσωπικές στιγμές; Να λοιπόν που υπάρχει και είναι το «Mets» των No Clear Mind!

Για τον λόγο πως έχω ερωτηθεί αρκετές φορές, πρέπει να ξεκαθαρίσω κάτι. Στην ενότητα «Μουσική» δεν παρουσιάζω αποκλειστικά νέες κυκλοφορίες, οπότε δεν είναι παράξενο το να ανατρέχω πίσω στο χρόνο, όσο πίσω και αν με οδηγεί αυτή η αναδρομή. Πρόκειται άλλωστε για μια «γραπτή ραδιοφωνική εκπομπή» και απλά μιλάμε για μουσική…

Οι No Clear Mind απέχτησαν ένα μεγάλο κοινό το 2009 όταν διένειμαν δωρεάν στο διαδίκτυο το πρώτο τους album «Dream Is Destiny», μια συλλογή από ανεπεξέργαστες ηχογραφήσεις, που εντυπωσίασε με την μελωδικότητα και προσωπικότητα του. Η μεγάλη αποδοχή εκείνου του εγχειρήματος ώθησε τη μπάντα στο να ηχογραφήσει ένα πιο ολοκληρωμένο album, που στόχευε στην ολοκλήρωση της μουσικής αντίληψης της. Κλεισμένοι για 2 περίπου χρόνια μέσα σε ένα home studio κάπου στην γειτονιά της Αθήνας που έδωσε και το όνομα της στο album (Μετς), οι No Clear Mind δημιούργησαν μια κινηματογραφικά ονειρική ατμόσφαιρα σε ένα έργο που αποπνέει τη μελαγχολία του Σεπτέμβρη και την πανοραμική εικόνα μιας σύγχρονης τσιμεντούπολης το σούρουπο.

Το «Mets» αποτελείται από δέκα ιδιαίτερες συνθέσεις, κατά κύριο λόγο ορχηστρικές, που σε ταξιδεύουν σε ένα μυσταγωγικό ταξίδι χωρίς προορισμό, αφήνοντας σε να δημιουργείς τους δικούς σου στίχους, ανάλογα με τα βιώματα και τις προβολές σου, με αποτέλεσμα κάτι ποιητικά όμορφο. Το album βασίζεται κυρίως στην εικονοπλασία, δίνοντας έτσι άφθονο χώρο στον ακροατή να το γεμίσει με τις δικές του αναμνήσεις. Και αυτή η ιδιαιτερότητα είναι που κάνει μοναδικούς τους No Clear Mind, και δεν αφήνει και πολλά περιθώρια στο να περιγράψεις αυτό που ακούς. Αποκομίζεις μια αίσθηση γνησιότητας και ειλικρίνειας στις προθέσεις της μπάντας και μετά αφήνεσαι στο μελαγχολικό και πολύχρωμο ταξίδι σου.

Το γεγονός πως δεν υπήρχε κανένας απολύτως χρονικός περιορισμός, η επαγγελματικά ερασιτεχνική άποψη στην ηχογράφηση και ο έντονος λυρισμός σε συνδυασμό με τα πολλά μουσικά όργανα που χρησιμοποιήθηκαν στο album, επιτρέπουν στο «Mets» να ωριμάσει σαν το παλιό καλό κρασί, χωρίς την ανάγκη συγκεκριμένης προβολής και βιαστικών κινήσεων. Όσο περισσότερο το ακούς, τόσο περισσότερο το απολαμβάνεις. Ο Βασίλης Ντοκάκης (κιθάρα, πιάνο, προγραμματισμός, φωνή), ο Λευτέρης Βολάνης (κιθάρα, φωνή), ο Κώστας Χαλιώτης (τύμπανα), ο Δημήτρης Παγίδας (πιάνο, synthesizer) και ο Μπάμπης Θεοχάρης (μπάσο), αποτύπωσαν με εξαιρετικό τρόπο τις αφηγήσεις τους σε ήχους και σε προσκαλούν να τις συμπληρώσεις με τις δικές σου μνήμες. 

Οι No Clear Mind αποτελούν ένα ακόμη εξαίρετο παράδειγμα του πόσο καλή είναι η εγχώρια μουσική σκηνή (μακριά από όλα αυτά που μας πλασάρουν ως εγχώρια), αρκεί να της δοθεί ο χρόνος και η ευκαιρία να εκφράσει τις ιδέες και το έργο της. Αποδέξου τον ονειρικό κόσμο στον οποίο σε βυθίζει το «Mets» και άσε τη μουσική να συνοδέψει τις αναμνήσεις και τις εμπειρίες σου. Κάθε μας στιγμή χρειάζεται και το ανάλογο soundtrack και σίγουρα σε κάποιο από όλα αυτά τα soundtracks θα βρεθούν πολλές συνθέσεις των No Clear Mind

Μπορείς να ακούσεις το Mets εδώ


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Πες την γνώμη σου....

Όλα Τα Γίδια Είναι Ίδια - olatagidia.blogspot.com