crawl

Somewhere over the rainbow... Θα περιμένω...

koumpia

Κυριακή, 22 Φεβρουαρίου 2015

Ο Λαβύρινθος του Πάνα (El Laberinto del Fauno) 2006


Στο 1944 ο Ισπανικός εμφύλιος φθάνει στο τέλος του, όμως ο Καπιτάν Βιντάλ κυνηγά ακόμα τους αντάρτες στα δάση, αναζητώντας την λύτρωση από το φάντασμα του αυταρχικού πατέρα του που πέθανε στο μέτωπο. Προσκαλεί την έγκυο σύζυγο του μαζί με την θετή του κόρη σε μια επαρχιακή άκρη στο πουθενά, έναν ιδανικό τόπο φυγής για την μικρή Οφηλία, η οποία αναπτύσσοντας μια προβληματική σχέση με τον πατριό της, θα ανακαλύψει ένα μυστικό υπόγειο κόσμο στο κέντρο ενός ερειπωμένου λαβύρινθου. Ο τερατόμορφος (Φαύνος) φύλακας του, θα της πει μια ιστορία για μια πριγκίπισσα που κάποτε χάθηκε στον κόσμο των θνητών. Μπορεί η Οφηλία να είναι η μετενσάρκωση της πριγκίπισσας; Τρεις σκληρές δοκιμασίες ως το τέλος του παραμυθιού, θα μας βοηθήσουν να  φτάσουμε στην ετυμηγορία…

Σε μια ιδιαίτερα δημιουργική στιγμή της καριέρας του, ο Μεξικανός Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο (Blade 2, Hellboy), υπογράφει ένα σκοτεινό παραμύθι που φοβίζει με τον τρόπο που μπορεί η πραγματικότητα να είναι πιο σκληρή και τρομαχτική από την φαντασία, καταλήγοντας σε έναν λυρικό επίλογο τόσο τραυματικό που δύσκολα μπορείς να τον αντέξεις. Ο «Λαβύρινθος του Πάνα» δικαιώνει τη φαντασία της παιδικής ψυχής που ζει εγκλωβισμένη στα πιο ώριμα μυαλά, χρωματίζεται με ένα απόκοσμο πέπλο γοτθικού τρόμου και δίνει νέα υπόσταση στο φόβο για το άγνωστο που λέγεται ανθρώπινη ψυχή. Εδώ δεν υπάρχουν καλοκάγαθοι πρίγκιπες να σε ξυπνήσουν με ένα φιλί, ούτε καλή νεράιδα να σε πάρει από το χέρι μακριά από τα σκοτάδια και το σκληρό μέλλον της Οφηλίας μπορεί να το κρίνει μονάχα το παιδί που κρύβεις μέσα σου.

Ένα σκοτεινό παραμύθι για ενήλικες, που η ατμόσφαιρα του σε παρασύρει και οι πάντα ξαφνικές εμφανίσεις του Φαύνου, σε τρομοκρατούν. Αλλά και ένα πολιτικοποιημένο παραμύθι με άπειρους συμβολισμούς, απίστευτα καλογυρισμένο, με τον προβληματισμό των 3 δοκιμασιών να βαραίνουν την ψυχή σου, καθώς εκεί κάπου πρέπει να βρίσκεται η ελευθερία. Με την κορύφωση να σε κατακεραυνώνει, πρόκειται για μια ιστορία που δύσκολα θα ξεχάσεις.

Υπάρχουν όμως και τα αλλά…
Η ιστορία «φθείρεται» κάποιες στιγμές από την τάση να περιγραφούν με σκληρό τρόπο τα γεγονότα της πραγματικότητας, ενώ ο ίδιος ο Ντελ Τόρο χάνει λίγο στην ικανότητα σκιαγράφησης των ενήλικων χαρακτήρων χρησιμοποιώντας δημοφιλή στερεότυπα, προκειμένου να εμβαθύνει περισσότερο στην παιδική ψυχή. Αυτό δεν είναι τόσο κακό καθώς το κέντρο της αφήγησης είναι η μικρή Οφηλία, όμως αυτή η βιασύνη του Ντελ Τόρο ως συγγραφέας – σεναριογράφος, αφαιρεί πόντους από ένα έργο που χωρίς αυτά τα μικρά ατοπήματα, θα ήταν ένα πραγματικό αριστούργημα. Αλλά του «βγάζεις το καπέλο» σε ότι έχει να κάνει με το φανταστικό, την μαγική ατμόσφαιρα, την αγωνία, την μαεστρία με την οποία παρουσιάζει το παραμυθένιο σύμπαν ενός παράλληλου κόσμου. Δεν μπορείς να μην παρασυρθείς αλλά και να ζηλέψεις αυτόν τον κόσμο.

Ο Λαβύρινθος του Πάνα» είναι μια συγκλονιστική ιστορία. Σε καθηλώνει στην καρέκλα σου, σε τρομοκρατεί, σε πνίγει στα δάκρυα. Το παιδί μέσα σου ζητά να βγει στην επιφάνεια, όλοι οι φόβοι και οι ελπίδες της αθώας σου ηλικίας ξυπνούν από τον λήθαργο της ενήλικης πραγματικότητας, και θέλεις να πιάσεις από το χέρι την Οφηλία και να την ακολουθήσεις σε αυτό το σκληρό ταξίδι χωρίς επιστροφή. Μια δυνατή εμπειρία που πρέπει να βιώσεις…


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Πες την γνώμη σου....

Όλα Τα Γίδια Είναι Ίδια - olatagidia.blogspot.com