crawl

Somewhere over the rainbow...

koumpia

Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Atacama Humanoid – Σκελετός μεγέθους 15 εκατοστών!


Το 2003, σε μια πόλη-φάντασμα στην έρημο Atacama της Χιλής, ανακαλύφθηκε ένας ανθρώπινος (;) σκελετός μεγέθους μόλις 15 εκατοστών, που προκάλεσε σάλο ανάμεσα στις τάξεις των φανατικών οπαδών εξωγήινης ζωής!

Όταν ο ανοσολόγος Garry Nolan του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ άκουσε για τον σκελετό ( τον οποίο είχαν ονομάσει Atacama humanoid ή "Ata" για συντομία), αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τις επιστημονικές του γνώσεις για να ανακαλύψει τι ακριβώς ήταν το μυστηριώδες ον.

Μεταξύ των προφανών ανωμαλιών του, το Ata είχε 10 πλευρά αντί των συνηθισμένων 12 και ένα αρκετά παραμορφωμένο κρανίο. «Ρώτησα τη μονάδα μας νεογνικής φροντίδας να το αναλύσουν και αν είχαν δει ξανά αυτό το είδος συνδρόμου…» δήλωσε ο Nolan. Απευθύνθηκε στον παιδιατρικό ακτινολόγο Ralph Lachman, συνδιευθυντή του  International Skeletal Dysplasia Registry, στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια, ο οποίος με έκπληξη δήλωσε πως δεν είχε δει ποτέ ξανά κάτι παρόμοιο.

Για να μελετήσει το δείγμα, ο Nolan αναζήτησε στοιχεία στο γονιδίωμά του Ata. Αρχικά θεώρησε ότι το δείγμα ήταν δεκάδων ή εκατοντάδων χιλιάδων ετώνέρημος Ατακάμα ίσως είναι το πιο ξηρό σημείο του πλανήτη), έτσι το Ata θα μπορούσε να έχει διατηρηθεί για αιώνες. Συμβουλεύθηκε τους εμπειρογνώμονες που είχαν εξαγάγει το DNA από τα κόκαλα του Denisovans, του ασιατικού συγγενή του ευρωπαϊκού Νεάτερνταλ. Αποδείχθηκε ότι το DNA του ήταν σύγχρονο, επαρκές και υψηλής ποιότητας, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι το δείγμα είχε την ηλικία μερικών δεκαετιών. 


Σε αντίθεση με τα πιστεύω των κυνηγών Α.Τ.Ι.Α, το Ata φαίνεται πως ανήκει σε αυτόν τον κόσμο. Μετά τη χαρτογράφηση περισσοτέρων από 500 εκατομμυρίων αναφορών που αντιστοιχούν σε ένα ανθρώπινο γονιδίωμα (που αντιστοιχεί σε κάλυψη 17,7 φορές του γονιδιώματος), ο Nolan κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Ata είναι ανθρώπινο. Επιπλέον, το δείγμα απλότυπου Β2 (μια κατηγορία του μιτοχονδριακού DNA), αποκάλυψε πως η μητέρα του δείγματος ήταν από την δυτική ακτή της Χιλής.

Εν τω μεταξύ, μετά την εξέταση ακτινογραφιών, ο Lachman κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ανάπτυξη του σκελετού Ata, με βάση την πυκνότητα των επιφύσεων των πλακών στα γόνατα (πλάκες ανάπτυξης στο τέλος των μακρών οστών που βρίσκονται μόνο σε παιδιά), εμφανίζεται απροσδόκητα να είναι ισοδύναμη με εκείνη ενός εξάχρονου η οχτάχρονου παιδιού. Εάν αυτό ισχύει, υπάρχουν δύο πιθανότητες, ισχυρίζεται ο Nolan. Η μια μακρινή πιθανότητα, είναι ότι το Αta είχε μια παράξενης μορφής, νανισμό, γεννήθηκε ως μικροσκοπικός άνθρωπος, και έζησε μέχρι εκείνη την ημερολογιακή ηλικία. Η δεύτερη πιθανότητα είναι ότι το Ata, το μεγέθους ενός εμβρύου μόλις 22 εβδομάδων, υπέφερε από μια σοβαρής μορφής σπάνια νόσο ταχείας γήρανσης, που ονομάζεται progeria, και πέθανε στη μήτρα ή μετά από πρόωρο τοκετό.

Μια άλλη πιθανότητα είναι αυτή της τερατογένεσης: ένα εκ γενετής ελάττωμα που προκαλεί μια τοξική ουσία κατά μήκος των γραμμών της θαλιδομίδης. Ο Nolan σχεδιάζει να αναλύσει τον ιστό με τη χρήση φασματομετρίας ώστε να αναζητήσει τοξικές ουσίες ή μεταβολίτες. Αναφορές και από άλλους σκελετούς μεγέθους ενός δάχτυλου από την Ρωσία και κάποιες άλλες περιοχές, οδηγούν τον Nolan σε συμπεράσματα γενετικής φύσης.

Ο William Jungers, παλαιοανθρωπολόγος και ανατόμος στο Stony Brook University Medical Center στη Νέα Υόρκη, έχει μια διαφορετική άποψη αλλά συμφωνεί πως το δείγμα έχει ανθρώπινη προέλευση. Υποστηρίζει πως οι γενετικές ανωμαλίες δεν είναι εμφανείς, προφανώς γιατί δεν υπάρχουν! Ο Nolan αποκρίνεται πως ο αριθμός των νευρώσεων κα οι πυκνότητες στις επιφυσιακές πλάκες παραμένουν ένα αίνιγμα και παραμένει ανοικτός σε κάθε υπόθεση που αφορά το έμβρυο.


Ο Nolan δεν μετανιώνει για τις προσπάθειες του απομυθοποίησης των ισχυρισμών που θέλουν το δείγμα να έχει εξωγήινη προέλευση. Μόλις οι αναλύσεις είναι πλήρεις, υποστηρίζει πως θα υποβάλει τα συμπεράσματά του για αξιολόγηση, από ομότιμους επιστήμονες. Οι έρευνες του απέδειξαν πως το Ata δεν είναι μια καλοστημένη φάρσα. Οι ακτίνες X αποδεικνύουν ότι αυτά είναι πραγματικά κόκαλα, πλήρεις με τις αρτηριακές σκιές.
«Δεν θα μπορούσε κανείς να το κατασκευάσει υποστηρίζει και συμπληρώνει γελώντας, «εκτός αν ήταν εξωγήινος…». 

Ο πλανήτης μας έχει ηλικία πάνω από 4 δισεκατομμύρια χρόνια και είναι πολλά αυτά που δεν γνωρίζουμε ώστε να ψάχνουμε διαρκώς αποδείξεις σε άλλους πλανήτες. Σε όλους του λαούς υπάρχουν ιστορίες για παράξενα πλάσματα, ξωτικά, νεράιδες κ.α… Οι μύθοι ως ιστορίες αφήγησης έχουν πάντα μια βάση και πολλές εξηγήσεις ίσως πρέπει να αναζητούνται εκεί. Το Ata μπορεί και να ανήκει σε μια φυλή από αυτές που δε μπορούμε να αποδεχθούμε ότι υπήρξαν και τις θεωρούμε μυθοπλασίες. Οι δοκιμές στο DNA αποκάλυψαν ένα ποσοστό 19.000 από 22.000 και αυτό σημαίνει πως υπάρχει ακόμη ένα μεγάλο ποσοστό που παραμένει άγνωστο και δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί. 


Λένε ότι είναι ανθρώπινο, γιατί μέχρι τώρα ένα μεγάλο μέρος του DNA του δείγματος ταιριάζει με το ανθρώπινο γονιδίωμα, αλλά είναι επίσης προφανές ότι το μέγεθος του σώματος, η έλλειψη 2 πλευρών και το μέγεθος και το σχήμα της κεφαλής δεν είναι φυσιολογικά για ένα ανθρώπινο ον. Και αν μέρος του DNA του οντως αποδεικνύει πως η μητέρα του ήταν άνθρωπος, τότε ποιος ήταν ο πατέρας του;

Μέχρι να μάθουμε περισσότερα, τα συμπεράσματα και οι υποθέσεις είναι δικά σας! Το μόνο που μπορούμε κάποιοι να κάνουμε μέχρι τότε, είναι να αφήνουμε την φαντασία μας να οργιάζει. Ποιος μπορεί άλλωστε, να μας το απαγορέψει;





Πηγή: sciencemag

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Πες την γνώμη σου....

Όλα Τα Γίδια Είναι Ίδια - olatagidia.blogspot.com