crawl

Somewhere over the rainbow...

koumpia

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Top Movies Of The 80's - part 2 (a)

Φτάσαμε και στο 2ο μέρος αυτού του δύσκολου εγχειρήματος που αν και κουραστικό, ομολογώ πως το απόλαυσα! Καλύπτει την περίοδο απο το 1986 μέχρι και το 1989 και ήδη διακρίνεται η εξέλιξη του κινηματογράφου.



Απο το 1987 και μετά, ο κινηματογράφος αλλάζει. Οι παραγωγές "βαραίνουν" και θέση αρχίζουν να παίρνουν οι εξαιρετικές ερμηνείες, οι έντεχνες φωτογραφίες και τα περίπλοκα σενάρια. Εμφανίζονται περισσότερες δραματικες & κοινωνικές ταινίες και αναδυκνείονται μεγάλοι ηθοποιοί. Όχι πως θεωρώ αρνητικά στοιχεία ολα αυτά και για να μην υπάρχει παρεξήγηση, δεν ειμαι της άποψης πως μόνο ο κινηματογράφος της δεκαετίας του '80 έχει ενδιαφέρον. Σαφώς και υπάρχουν "ταινιάρες" και μετά τα 80's, σαφώς και κάποιες ειναι πολύ ανώτερες λόγω του πόσο πολύ βοήθησε η τεχνολογία να αποτυπωθούν πράγματα στο "πανί" που κάποτε δεν τολμούσαν καν να δοκιμάσουν. Όμως η κατάσταση άλλαξε δραματικά και κάποια συγκεκριμένα κινημοτογραφικά είδη είτε εξαφανίστηκαν είτε προσπάθησαν να προσαρμοστούν στη νεα πραγματικότητα.


Μαζί με τις ταινίες άλλαξαν και οι ηθοποιοί και οι σκηνοθέτες. Έγιναν πιο σοβαροί, πιο παθιασμένοι να αποδείξουν το ταλέντο τους, πιο κυνικοί επαγγελματίες, καθώς και οι μισθοί τους πλεον άρχισαν να "παχαίνουν" υπερβολικά. Χάθηκε επίσης η τόλμη και ο πειραματισμός (πλέον παίζονται κεφάλια) αλλά αυτός είναι και λόγος που εμφανίστηκαν τόσες αποτυχίες. Αποτυχίες είχαμε και στα 80's αλλά ήταν έτσι δομημένες οι ταινίες, που ακόμα και η χειρότερη, βλεπόταν!

Υπάρχει μια φρεσκάδα στις ταινίες του '80, μια νεανικότητα, μια ελαφρύτητα (αν γίνομαι κατανοητός), κάτι σαν την δική μας χρυσή εποχή του κινηματογράφου το 1960. Είναι η μαεστρία του σκηνοθέτη, η πρωτοτυπία του σεναριογράφου, ο αυθορμητισμός του ηθοποιού, που οδηγούν όλους εμας να βλέπουμε χιλιάδες επαναλήψεις αυτών των ταινιών, χωρίς να βαριόμαστε, χωρίς να δυσανασχετούμε, ακόμη κι αν ξέρουμε ποια ατάκα η σκηνή ακολουθεί. Είναι το συναίσθημα της αληθοφάνειας ή η διαπίστωση του φανταστικού, που δεν μας προβληματίζει, δεν προσπαθεί να μας εντυπωσιάσει με υπερβολικά καλές υποκριτικές, που μας κάνουν να απολαμβάνουμε πραγματικά ενα έργο. Πρόκειται για μοναδικές κινηματογραφικές στιγμές...

Ευτυχώς και στο χρονικό διάστημα που θα παρουσιάσω, υπάρχουν οι κλασικές εξαιρετικές κωμωδίες και οι ταινίες τρόμου, το είδος αυτό που πλέον έχει εξαφανιστεί (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων). Πάμε λοιπόν να δούμε πιο αναλυτικά το πρώτο κομμάτι του 2ου μέρους (1986 - 1987)

1986

1.  Ferris Buellers' Day Off  (Η πιο κουφή μέρα του Φέρις Μπιούλερ)
(Ένας εξυπνάκιας και "κολπατζής" του σχολείου, αποφασίζει να κάνει κοπάνα με τους φίλους του... Με έναν εξαιρετικό Mathew Broderick στον πρωταγωνιστικό ρόλο)

2.  Nine 1/2 Weeks  (9 1/2 εβδομάδες)
(Με τους Mickey Rourke & Kim Basinger που άφησε εποχή αν και το μόνο ενδιαφέρον στοιχείο της ταινίας (και μη εξαιρετέο) ειναι το strip tease της Kim Basinger!)

3.  The Name Of The Rose  (Το όνομα του Ρόδου)
(Βασισμένο στο βιβλίο του Umberto Eco με τους Sean Connery & Christian Slater παρουσιάζει το τέλειο έγκλημα που θα έκανε ακομα και την Agatha Christie να σκάσει απο την ζήλια!)

4.  The Fly  (Η μυγα)
(Remake της ταινίας του 1958 και βασισμένη σε μια ιστορία του George Langelan περιγράφει τα πειράματα τηλεμεταφοράς ενος επιστήμονα που αποτυγχάνουν και ο ίδιος αρχίζει σταδιακά να μεταμορφώνεται σε μια γιγάντια μύγα. Σκηνοθετημένο απο τον πάντα εξαιρετικό John Carpenter)

5.  The Mission  (Η αποστολή)
(Τον 18ο αιώνα 2 Ισπανοί Ιησουίτες προσπαθούν να προστατεύσουν μια ινδιάνικη φυλή της Νότιας Αμερικής απο τους Πορτογάλους κατακτητές. Με πρωταγωνιστές τους Robert De Niro & Jeremy Irons δεν θα μπορούσε να μην είναι καλή...)

6.  Three Amigos
(Έχει πολύ πλακα. Και είναι απόλαυση να βλέπεις μαζι τους Chevy Chase και Steve Martin, ενώ δίπλα τους είναι και ο Martin Short που στο τελός τραβά και την προσοχή)

7.  Cobra  
(Το βλέπουμε γιατί το σκηνοθετεί ο "δικός" μας George Cosmatos - αν και το σενάριο είναι μια διασκευή του Sylvester Stallone στο βιβλίο της Paula Gosling- και γιατί, κακά τα ψέματα, κατά βάθος ψοφάμε για τέτοιες ταινίες. Έντονη ασταμάτητη δράση, άμυαλοι πρωταγωνιστές. Σκέτη απόλαυση!)

8.  Crocodile Dundee  (Ο Κροκοδειλάκιας)
(Βασικά η ταινία είναι αδιάφορη. Πρόκειται όμως για κλασική ταινία των 80's και για να είσαι ενημερωμένος πρέπει να την έχεις δει. Έχει και την πλάκα της!)

9.  The Color Of Money  (Το Χρώμα Του Χρήματος)
(Ένας εξαιρετικός ηθοποιός: Paul Newman. Ένας εξαιρετικός σκηνοθέτης: Martin Scorsese. Ενα εξαιρετικό μυθιστόρημα του Walter Tevis και ενας νεαρούλης Tom Cruise που προσπαθεί και τα ψιλοκαταφέρνει! Ειτε σου αρέσει το μπιλιάρδο είτε όχι, πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα ταινία...)

10.  An American Tale  (Αμέρικαν Στόρυ)
(Σε δημιουργία του David Kirschner, σκηνοθεσία του Don Bluth και παραγωγή Steven Spielberg, πρόκειται για μια απο τις καλύτερες ταινίες κινουμένων σχεδίων)

11.  Little Shop Of Horrors  (Το Μαγαζάκι Του Τρόμου)
(Remake της ταινίας του 1960 σε σκηνοθεσία Frank Oz και με εναν καταπληκτικό Rick Moranis, μια μαύρη κωμωδία που παραμένει ανεπανάληπτη. σημείωσε δε οτι συμμετέχουν και πολλοί ηθοποιοί έκπληξη!)

12.  The Golden Child  (Το Χρυσό Παιδί)
(Νομίζω πως πρόκειται για τον πιο απολαυστικό Eddie Murphy όλων των εποχών, που τον απογειώνει το "φανταστικό" του σενάριου. Για να το γράψω άλλη μια φορά: Τι ωραία που ηταν τα 80's!)

13.  Link  (Λινκ - Ο σύνδεσμος)
(Είναι σκοτεινό. Είναι Ψυχώ! Είναι αποκρουστικό. Το βλέμμα του Λινκ του ουρακοτάγκου σου παγώνει το αίμα. Δεν κρύβουμε βέβαια πως το βλέπουμε άπειρες φορές γιατί η Elisabeth Shue εμφανίζεται όπως την γέννησε η μάνα της!)

14.  Blue Velvet  (Μπλέ Βελούδο)
(Απλά David Lynch)

15.  Criters
(Απ' ολους τους πλανήτες του γαλαξία αυτοί διάλεξαν τον δικό μας! Κρύβονται σε μικρούς χώρους. Λατρεύουν το σκοτάδι. Δεν υπάρχει τίποτα το χαριτωμένο επάνω τους. Ήρθαν απο μακριά και είναι πεινασμένοι... Criters: Προσοχή δαγκώνουν!)

16.  The Hitcher  (Το Ωτο-Στοπ του Τρόμου)
(Αγωνία... Ένταση... Τρόμος... Τρομερή ταινία...)

17.  House
(Τέρατα, φαντάσματα, αγωνία, γέλιο... Ότι θέλεις θα το βρείς σε αυτό το σπίτι!)

18.  From Beyond  (H.P. Lovecraft's From Beyond)
( Ο H.P. Lovecraft φορέθηκε αρκετά την δεκαετία του '80 και πολύ καλά έκαναν! Απο εκεί και έπειτα σχεδόν τίποτα - τώρα ετοιμάζει κάτι καλό ο Del Toro που περιμένω σαν τρελός- και οι λιγοστές απόπειρες ήταν μάλλον αποτυχία. Πάρα πολύ τρομαχτική ταινία στο ύφος που μας αρέσει!)

19.  Iron Eagle  (Ατσαλένιος Αετός)
(Οταν ο πατέρας του Doug, πιλότος της αεροπορίας, καταρρίπτεται απο MIGs που ανήκουν στους "κακούς" στην Μέση Ανατολή και κανείς δεν μπορεί να κάνει κάτι για να βοηθήσει, ο Doug θα φτιάξει μια ομάδα και θα αναλαβουν δράση! Αυτό που μένει αξέχαστο απο αυτή την ταινία είναι ο Doug που πετάει μόνο αν φορά τα walkman του, ακούγοντας Dio!)

20.  Police Academy 3: Back In Training
(Όχι τόσο καλό όσο τα προηγούμενα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως το γέλιο δεν ειναι εξασφαλισμένο...)

21.  Night Of The Creeps  (δεν θυμάμαι τον ελληνικό τίτλο...)
(Εξωγήινα παράσιτα που μοιάζουν με σκουλήκια (η βδέλες) εισέρχονται στον άνθρωπο απο το στόμα και τους μετατρέπουν σε δολοφονικά zombies!!!)

22.  Labyrinth  (Ο Λαβύρινθος)
(Εξαιρετικό! Μαγικό! Αξεπέραστο! Ένας καταπληκτικός David Bowie ως βασιλιάς των Ξωτικών και μια πιτσιρίκα Jennifer Connelly να τραβά τα βλέμματα! Υπέροχο...)

23.  Platoon
(Τι ακριβώς να περιγράψω για αυτή την ταινία; Ας πούμε απλά πως πρόκειται για το έργο που χάρισε παγκόσμια αναγνώριση στον Oliver Stone...)    

24.  Aliens   (Alien 2)
(Το 2ο μέρος μιας ταινίας που δίδαξε πως πραγματικά φτιαχνεται ένα τρομαχτικό έργο επιστημονικής φαντασίας...)

25.  No Retreat, No Surrender
(Τι το ιδιαίτερο έχει; Χμμμ... Τίποτα. Εκτός ίσως απο 2 πραγματάκια. Το 1ο είναι πως κάνει την εμφάνιση του στις οθόνες μας ο Jean Claude Van Damme ως κακός όμως καθώς ακόμα είναι άσημος, άρα όχι πρωταγωνιστής! Το 2ο είναι το εξωφρενικό του σενάριο: Το φάντασμα του Bruce Lee εμφανίζεται σε εναν νεαρό και τον μαθαίνει πολεμικές τέχνες! Ε, πως να μην το δεις μετά;)

26.  Delta Force  (Δύναμη Δελτα)
(Γίνεται να μιλάς και να γράφεις για τον κινηματογράφο του '80 και να μην αναφερθείς στον εναν και μοναδικό Chuck Norris; Απ' ολες τις ταινίες του εκείνης της εποχής διάλεξα μια που ας πούμε ότι έχει λίγο ενδιαφέρον και μάλιστα, μαζί με τον "θεό" συμπρωταγωνιστεί ο Lee Marvin. Σαν δεύτερο όνομα παρακαλώ...) 

27.  Highlander  (Χάιλαντερ ο Αθάνατος)
(Γεννημένος στα Highlands της Σκωτίας το 1518, ο Connor MacLeod μαθαίνει με βίαιο τρόπο πως είναι αθάνατος. Εκπαιδεύεται απο τον Ramirez στο σπαθί που του μαθαίνει πως ο μόνος τρόπος να πεθάνει ενας αθάνατος, είναι να του πάρουν το κεφάλι. Τα χρόνια και οι αιώνες περνούν και ο Connor μαθαίνει με σκληρό τρόπο τι σημαίνει απώλεια και πόσο άσχημο είναι να χάνεις όσους αγαπάς. Παράλληλα όμως πρέπει να επιζήσει και να φτάσει τελευταίος στο μυθικό "βραβείο" αυτό που αναζητούν όλοι οι αθάνατοι. Γιατί στο τέλος θα μείνει μόνο ένας....)

28.  Top Gun
(Tom Cruise,  Kelly McGillis, Val Kilmer, Anthony Edwards, Tom Skerritt, John Stockwell, Tim Robins, Meg Ryan... Οι καλοί παντού χωράνε! Η ταινία που μας έμαθε τα Tom cat (F-14) και έκανε μόδα τα Rayban και τα μπουφάν τύπου flying, με το εξαιρετικό soundtrack και τις αξεπέραστες μέχρι σήμερα αερομαχίες!)

29.  Maximum Overdrive
Stephen King κάνει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με μια ταινία βασισμένη στην ιστορία του με τίτλο "Trucks" και το αποτέλεσμα είναι εκρηκτικό!)

30.  Stand By Me  (Στάσου Πλάι μου)
(Για κάποιους ειναι η τελευταία πραγματικά γεύση της αθωότητας και η πρώτη πραγματική γεύσης ζωής. Αλλά για όλους θα μείνει ως η στιγμή, που φτιάχνουν οι αναμνήσεις...
Βασισμένο στο εξίσου υπέροχο βιβλίο του Stephen King και με πρωταγωνιστές τους νεαρούς τότε Will Weaton, River Phoenix, Corey Feldman, Kiefer Sutherland, John Cusack, το Stand By Me είναι μια απο τις ομορφότερες στιγμές του παγκοσμίου κινηματογράφου...)

31.  Haunted Honeymoon  (Ο Στοιχειωμένος μήνας του Μέλιτος)
(Ένας απολαυστικός Gene Wilder σε μια κωμωδία με φαντάσματα...)

32.  Quicksilver
(Ο Jack Casey (Kevin Bacon) ηταν κάποτε το παιδί θαύμα του χρηματιστήριου. Μετά απο μια καταστροφική επαγγελματική απόφαση η ζωή του διαλύεται και χάνει τα πάντα. Αποφασίζει να δουλέψει σε μια εταιρεία courier που χρησιμοποιεί ποδήλατα, για να αποφεύγει την κίνηση στο San Fransisco. Εκεί θα ερωτευθεί την Terri (Jami Gertz) συνάδελφο του και θα προσπαθήσει να κερδίσει και πάλι τον αυτοσεβασμό και να χτίσει απο την αρχή την ζωή του. Ταινιάρα..!)

1987

1.  Wall Street
(Σε σκηνοθεσία Oliver Stone και με πρωταγωνιστές τους Michael Douglas & Charlie Sean η ταινία που μας δίδαξε ήδη απο το 1987 πόσο βρώμικος, άπληστος και αδίστακτος είναι ο κόσμος του χρηματιστήριου...Για να μη νομίζεις πως μόλις φέτος ανακαλύψαμε τον τροχό!) 

2.  Predator  ( Ο κυνηγός)
(Μια όμάδα κομάντος σε μια αποστολή στην ζούγκλα της κεντρικής Αμερικής, βρίσκονται κυνηγημενοι απο εναν εξωγήινο πολεμιστή...)

3.  The Untouchables  (Οι Αδιάφθοροι)
(Βασισμένο στην βιογραφία του Eliot Ness που πολέμησε την Μαφία και τον Al Capone την δεκαετία του 1920, σε σκηνοθεσία Brian De Palma και με πρωταγωνιστές τους Kevin Costner, Sean Connery, Andy Garcia και Robert De Niro, δεν μπορεί να μην ειναι εξαιρετικό!)

4.  Robocop
(Μετά τον θανάσιμο τραυματισμό του, ενας αστυνομικός επιστρέφει στο σώμα ως ενα ισχυρό cyborg, με τις αναμνήσεις του όμως να τον κατατρέχουν... Σαν έργο είναι κάτι περισσότερο απο αυτό που φαίνεται και αυτό οφείλεται στην ιδιαίτερη ματιά του Paul Verhoeven)

5.  Angel Heart  (Δαιμονισμένος Άγγελος)
(Σκηνοθετημένο εξαιρετικά απο τον μαέστρο των 80's Alan Parker και βασισμένο στο μυθιστόρημα του William Hjortsberg, με τους Mickey Rourke, Robert De Niro & Lisa Bonet η ταινία είναι απίστευτη, διαβολική και έθεσε τα πρώτυπα για τις ταινίες του είδους που θ' ακολουθούσαν λίγα χρόνια αργότερα)

6.  Batteries Not Included  (Το θαύμα της 8ης Λεωφόρου)
(Μια ακόμα παραγωγή του Steven Spielberg - είπαμε οτι στα 80's έκανε παπάδες- και μια ιστορία για μεγάλα παιδιά! Ίσως η πιο αστεία και πιο πρωτότυπη πρόταση για το πως είναι εμφανισιακά οι εξωγήινοι...)

7.  Empire Of The Sun  (Η Αυτοκρατορία του Ήλιου)
(Και συνεχίζουμε με Steven Spielberg που σκηνοθετεί μια ταινία για πολλά όσκαρ, βασισμένη στο βιβλίο του J.G. Ballard. Αφηγείται την ιστορία ενός αγοριού, του James Graham, του οποίου η προνομιακή ζωή έρχεται άνω κάτω με την Ιαπωνική εισβολή στη Σαγκάη τον Δεκέμβρη του 1941. Χωρίζεται απο τους γονείς του και τελικά αιχμαλωτίζεται και μεταφέρεται στο στρατόπεδο Soo Chow δίπλα σε ενα Κινέζικο αεροδρόμιο. Πολεμώντας τις ασθένειες και την έλλειψη τροφίμων στο στρατόπεδο, θα προσπαθήσει να ανασυνθέσει την ζωη του και να φέρει ελπίδα και αξιοπρέπεια στους γύρω του...)

8.  Dirty Dancing
(Μια ταινία που έκαψε καρδιές. Με εξαιρετικό soundtrack και εναν Patric Swayze να μας συστήνεται και σαν χορευτής αλλά και σαν τραγουδιστής, ερηνέυοντας μάλιστα και ενα απο τα πιο όμορφα ερωτικά τραγούδια που γράφηκαν ποτε: She's like the wind... )

9.  Spaceballs  (Μπαλάκια Τρίτου Τύπου)
(Την υπογράφει ο μαέστρος στις τρελές κωμωδίες Mel Brooks και ειναι μια απίστευτη σάτυρα γνωστών ταινιών επιστημονικής φαντασίας, όπως τα Blade Runner & Star Wars. Καταπληκτική!)

10.  Hellraiser
(Ο συγγραφέας ιστοριών τρόμου Clive Barker κάνει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με μια αξέχαστη απο κάθε άποψη ταινία, βασισμένη σε δική του φυσικά, ιστορία. Αξιομνημόνευτος και αριστουργηματικός στην σύλληψη του χαρακτήρας, ο Pinhead!)

11.  Adventures In Babysitting  (Οι περιπέτειες μιας baby sitter)
(Ανάλαφρη ταινία, ευχάριστη και πάνω απ' ολα διασκεδαστική. Απο αυτές που λέμε οτι δεν βαριέσαι να τις βλέπεις. Και πρωταγωνιστει φυσικά, η Elisabeth Shue!)

12.  Beverly Hills Cop II  (Ο Μπάτσος του Μπέβερλυ Χιλς 2)
( Ο "μπάτσος" Άλεξ Φόλευ (Eddie Murphy) επιστρέφει στο Beverly Hills για να βοηθήσει τους Taggard και Rosewood που ερευνούν την απόπειρα δολοφονίας του αρχηγού Bogamil. Για άλλη μια φορά ο Eddie δίνει ρέστα, με αξέχαστες ατάκες, όπως αυτή που "πετάει" θαυμάζοντας την Brigitte Nielsen: Πόση ώρα χρειάζεσαι να ξυρίσεις αυτά τα πόδια;)

13.  The Running Man  (Ο Άτρωτος)
(Λίγο πιο προσεγμένο να ήταν, θα μιλούσαμε για καταπληκτική ταινία. Όχι βέβαια πως είναι κακή και πρόκειται μάλιστα για μια ιδέα που μας παρουσίασαν ως πρωτότυπη πολλά χρόνια μετά στο "Gamer". Βασισμένη στο βιβλίο του Richard Bachman (ψευδώνυμο του Stephen King), με έναν ασυγκράτητο Arnold Schwarzenegger)

14.  The Witches Of Eastwick  (Οι Μάγισες του Ήστγουϊκ)
(3 υπέροχες γυναίκες (Michelle Pfeiffer, Cher, Susan Sarandon) που ασχολούνται ερασιτεχνικά με την μαγεία, θα ευχηθούν να γνωρίσουν τον άνδρα της ζωής τους. Αυτός θα εμφανιστεί στο πρόσωπο του Jack Nicholson, αλλά κάθε ευχή έχει και το κόστος της...)

15.  The Last Emperor  (Ο Τελευταίος Αυτοκράτορας)
(Σκηνοθεσία Bernardo Bertolucci με τους Peter O' Toole, John Lone, Joan Chen... Η δραματική ιστορία του Pu Yi, του τελευταίου αυτοκράτορα της Κίνας)

16.  A Nightmare On Elm Street 3: Dream Warriors
(Αυτή τη φορά γράφει ο Wes Craven και σκηνοθετεί ο Chuck Russell και μας περιγράφει με σκοτεινό και χαιρεκακο τρόπο, τους επιζόντες του απέθαντου Freddy Krueger που μαθαίνουν να ελέγχουν τα όνειρα τους, για να μπορέσουν να αντεπιτεθούν...)

17.  Innerspace  (Φανταστική Καταδίωξη)
(Τώρα πως στο καλό να σου περιγράψω με λίγα λόγια αυτή την απίστευτη ταινία; Σκηνοθεσία Joe Dante με πρωταγωνιστές τους Dennis Quaid, Martin Short & Meg Ryan και σε παραγωγή του Steven Spielberg βεβαίως...βεβαίως! Φαντάσου ενα μυστικό πείραμα σμίκρυνσης, όπου ενας πιλότος μέσα σε ενα ειδικό σκάφος, μικραίνει τόσο πολύ ώστε να χωρέσει σε ενα υγρό μεσα σε μια σύριγγα. Φαντάσου μετά εναν επιστήμονα που κρατά αυτη την σύριγγα και προσπαθεί να ξεφύγει απο τους "κακούς" που θέλουν να κλέψουν την συγκεκριμένη τεχνολογία. Φαντάσου αυτόν τον επιστήμονα να κάνει ένεση με αυτή την σύρριγα σ' εναν άτυχο και αφελή υπάλληλο καταστήματος. Τέλος, φαντάσου το σκάφος με τον πιλότο μέσα στο σώμα αυτού του υπαλλήλου, να προσπαθεί να καθοδηγήσει τον υπάλληλο ωστε να μπορέσει να τον βοηθήσει και κάπου ανάμεσα θα το πιάσεις το νόημα! Απίστευτη πραγματικά ταινία!)

18.  Can't Buy Me Love  (Ο Γόης Των Χιλίων Δολαρίων) 
(Ο Rolland Miller έχει κουραστεί να είναι ο σπασίκλας του σχολείου, έτσι θα αποφασίσει να κάνει μια συμφωνία με ενα απο τα πιο δημοφιλή κορίτσια, με την οποία μάλιστα ειναι τρελά ερωτευμένος. Θα της προσφέρει χίλια δολάρια για να προσποιηθεί το κορίτσι του και έτσι εκείνος να μπορέσει να μπεί στην κλίκα των "cool" του σχολείου. Όμως το να εισαι δημοφιλής και το επίκεντρο όλων, έχει και το τίμημα του...)

19.  La Bamba
(Η ιστορία του Richie Valens που απο το τίποτα βρέθηκε στην κορυφή, υπογράφοντας μερικές απο τις μεγαλύτερες επιτυχίες της δεκαετίας του 1950 και έφυγε με τραγικό τρόπο απο την "ασθένεια" των Rock Stars: αεροπορικό ατύχημα. Μάλιστα στο ίδιο αεροπλάνο μαζί με τον Richie, έφυγαν και οι Buddy Holly και ο "The Big Bopper" J.P. Richardson...)

20.  Good Morning Vietnam  (Καλημέρα Βιετνάμ)
(Ένας θεότρελος, ανορθόδοξος, ανυπάκουος και ασεβής ραδιοφωνικός παραγωγός στην διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας, θα μετατεθεί στο ραδιόφωνο των αμερικανικών ενόπλων υπηρεσιών στον πόλεμο του Βιετνάμ. Στην προσπάθεια του να κάνει ραδιόφωνο όπως "γουστάρει" και να τονώσει το ηθικό των φαντάρων, θα συγκρουστεί με την διοίκηση... Εξ-αιρετική ταινία!)

21.  The Monster Squad
(Ο Δράκουλας είναι ζωντανός! Και μάλιστα σκοπεύει να κατακτήσει τον κόσμο! Γι' αυτό θα ζητήσει την βοήθεια διαφόρων μυθικών πλασμάτων, όπως η Μούμια, ο Φρανκεστάιν, ο Λυκάνθρωπος κ.α. Όμως, ένα τσούρμο παιδιά, είναι αποφασισμένα να τον σταματήσουν! Πολύ αστείο αλλά δυστυχώς, δυσεύρετο...)

22.  Throw Momma From the Train  (Πέτα την μαμά απο το τρένο)
(¨Ενας πικραμένος σύζυγος κι ενας κακομαθημένος "μαμάκιας" θέλουν να σκοτώσουν αντίστοιχα, σύζυγο και μητέρα. Αλλά ποιος ειναι αυτός που θα το τολμήσει; Σε σκηνοθεσία Danny De Vito με πρωταγωνιστές τον ίδιο και τον Billy Crystal, η ταινία έχει πολύ γέλιο!)

23.  Prince Of Darkness  (Ο Πρίγκηπας του Σκότους)
(Μια ερευνητική ομάδα βρίσκει εναν μυστηριώδη κύλινδρο σε μια εγκαταλελειμμένη εκκλησία. Αν ο κύλινδρος ανοιχτεί, αυτό θα σημάνει το τέλος του κόσμου... Σε σενάριο & σκηνοθεσία του John Carpenter  με τους Donald Pleasence, Jameson Parker, Lisa Blount και σε ρόλο έκπληξη τον Alice Cooper)

24.  Police Academy 4: Citizens On Patrol
(Το θεωρώ απο τα πιο αστεία της σειράς και απο τα πιο τρελά!)

25.  Armour Of God
(Γιατί, κακά τα ψέματα, 80's χωρίς Jackie Chan δεν γίνεται! Στην συγκεκριμένη μάλιστα ταινία το σενάριο και την σκηνοθεσία τα έχει ο ίδιος ο Jackie επηρεασμένος απο τον Indiana Jones και το αποτέλεσμα ειναι άκρως διασκεδαστικό. )

26.  Stakeout  (Η Παρακολούθηση)
Richard Dreyfus είναι ενας πολύ καλός ηθοποιός μ' ενα ξεχωριστό στυλάκι που σε κερδίζει. Εδώ υποδύεται εναν αστυνομικό που μαζί με τον συνάδελφο του Emilio Estevez αναλαμβάνουν την "βρώμικη" δουλειά να παρακολουθούν την πρώην ερωμένη (Madeleine Stowe) ενός κατάδικου...Είναι σαφώς μια βρώμικη δουλειά, αλλά κάποιος πρέπει να την κάνει! Ε, έχει και τα τυχερά του το επάγγελμα...)

27.  Someone To Watch Over Me  (Κάποιος Να Με Προσέχει)
(Ένας παντρεμένος αστυνομικός ερωτεύεται την μάρτυρα που του έχουν αναθέσει να προσέχει. Του Ridley Scott με τους Tom Berenger & Mimi Rogers)

28.  The Gate  (Η Πύλη Των Τεράτων)
(3 παιδιά ελευθερώνουν κατά λάθος μια ορδή απο κακάσχημους μικροσκοπικούς δαίμονες απο μια τρύπα στην αυλή του σπιτιού τους. Ακολουθεί η κλασική μάχη καλού - κακού και η προσπάθεια των παιδιών να σώσουν τον κόσμο απο τα τέρατα. Αυτό το στοιχείο τρόμου και κωμωδίας, όπου ήρωες ειναι παιδιά, είναι χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης δεκαετίας και η ιδιαιτερότητα του ειναι πως αυτές οι ταινίες δεν παρουσιάζονταν (χωρίς να είναι) ως παιδικές όπως πχ τα Harry Potter...)

29.  Who's That Girl?
(Τίποτα το αξιόλογο, αλλά πρόκειται για την Madonna και η Madonna πουλάει. Κι εφόσον δεν αναφέρθηκα στο 1ο μέρος του αφιερώματος στο "Αναζητώντας Απεγνωσμένα την Σούζαν" έπρεπε κάπου να χωρέσει και μια ταινία με πρωταγωνίστρια την βασίλισσα της pop)

30.  American Ninja 2
(Σ' ενα απομακρυσμένο νήσι της Καραϊβικής ο Ranger Joe Armstrong ερευνά την εξαφάνιση κάποιων πεζοναυτών και τα στοιχεία τον οδηγούν στον Lion, εναν εγκληματία που έχει απαγάγει εναν επιστήμονα και τον έχει αναγκάσει να παράγει μια στρατιά απο μεταλλαγμένους ninja!!!) 

31.  White Water Summer
(Ένας έμπειρος οδηγός ο Vic (Kevin Bacon) συνοδεύει ενα αγόρι τον Alan (Sean Astin) και τους 3 φίλους του στην πρώτη τους εμπειρία στην άγρια φύση. Ελπίζοντας να διδάξει στα αγόρια πειθαρχία και σημαντικά πράγματα για την φύση και τους εαυτούς τους, ο Vic θα γίνει επιθετικός, απότομος και πολύ πιεστικός. Σύντομα θα παρατήσει τα αγόρια αλλά θα βρεθεί σε κίνδυνο και η μόνη του ελπίδα για διάσωση είναι οι μαθητές του...) 

32.  The Lost Boys  (Τα Παιδιά Της Νύχτας)
(Ταινιάρα! Ατμοσφαρική, τρομαχτική, αστεία, νεανική, μοναδική! Ο Joel Schumacher διδάσκει πως μια τόσο πολυφορεμένη ιδεα (vampires) μπορεί να γίνει με τόσο απλό τρόπο, ξεχωριστή. Επίσης αυτη η ταινία έφερε για πρώτη φορά μαζι τους Corey Haim & Corey Feldman που απο εκει και μετά έπαιξαν μαζί δεκάδες φορες. Ενας καταπληκτικός στον ρόλο του Kiefer Sutherland, μια σαγηνευτική Jami Gertz και ενα φανταστικό soundtrack, συνθέτουν μια απο τις καλύτερες ταινίες των 80's. Ακόμα κι αν δεν εισαι fan του συγκεκριμένου είδους, το Lost Boys θα σε κερδίσει!)

33.  The Believers
(Ενας ψυχίατρος ανακαλύπτει πως μια αίρεση λατρείας voodoo που τελεί θυσίες παιδιών, δείχνει έντονο ενδιαφέρον για τον γιο του... Βασισμενο στη νουβέλα του Nicholas Conde, την εποχή που το voodoo ήταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος)

Οφείλω να πω πως δεν έχει κάποια συγκεκριμένη σημασία η σειρά με την οποία παρουσιάζω τις ταινίες και προτείνω, αν έχεις την διάθεση, να τις προσέξεις όλες και οχι μόνο όσες είναι με έντονη γραφή. 
Το 2ο μέρος δεν ολοκληρώνεται φυσικά εδώ, καθώς ακολουθούν οι χρονιές 1988 & 1989. Απλά σου δίνω λίγο χρόνο να εμπεδώσεις όσα διάβασες και να δεις και τα trailers και δωσε μου και εσύ λίγο χρόνο να αναπωλήσω με όσα έγραψα και να "χωνέψω" το πόσο γρήγορα περνά ο χρόνος...

Top Movies of the 80's
part 2 (b)part 1


 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Πες την γνώμη σου....

Όλα Τα Γίδια Είναι Ίδια - olatagidia.blogspot.com